Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 19:58

Своје драгоцености не делимо шаком и капом, па не би требало ни личне податке

Свест грађана о заштити личних података полако расте, али су подаци све угроженији – показује истраживање повереника за заштиту података о личности и ОЕБС-а. Већина и даље не разуме све могућности злоупотреба, које су све чешће, због доминације интернета и коришћења >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << вештачке интелигенције. Најугроженији су најстарији и најмлађи.
Име и презиме, адреса, ЈМБГ, здравствени картон, банковни рачун. Иако се већина грађана плаши да им криминалци и преваранти не приступе, о заштити се не води довољно рачуна. Сваки десети грађанин био је жртва злоупотребе. Када се то догоди, у помоћ пре зову полицију него повереника.

"Велики проценат грађана, 80 посто, сматра да је ризик од угрожавања, односно, злоупотребе података о личности донекле или веома висок, а са друге стране мање од трећине сматра да су грађани свесни овог ризика", каже Слађана Бракус, извршна директорка "TMG Insights Kantar".
Ризик је све већи, упозорава повереник. Подаци су све угроженији, све више нам их узимају, са нашим знањем или без њега. И то, готово на све стране. Ризик увећава убрзана дигитализација и коришћење вештачке интелигенције. Зато се мора повећати свест о заштити.
"Наши подаци, то ћу истаћи хиљадити пут постали су буквално једна од највреднијих имовина и на нама свима, а посебно на поверенику и његовој служби је да указују грађанима да уколико не би свој новац делили шаком и капом на све стране, драгоцености, накит, па не треба да дају ни своје податке", рекао је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић.
Агнес Боденс из ОЕБС-а наводи да је циљ да доприносимо подизању свести грађана о томе да имају право на заштиту приватности, али и свести јавних институција, приватних компанија о начину прикупљања тих података.
Годишње се забележи око 300 притужби на злоупотребу личних података. Остао је упамћен пример када је теретана тражила отисак прста за чланарину. Након пријаве и реакције повереника, теретана је престала са таквом праксом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.