Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 13:29

Стано: Деескалација на КиМ приоритет, Лајчакова посета Београду и Приштини у том духу

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да се мисија специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака одвија се у духу закључака Европског савета којима се захтева да се неодложно постигне деескалација.
"Високи представник Европске уније >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за спољне послове Жозеп Борељ тражио је од Лајчака да се упути у Приштину и у Београд и покрене с мртве тачке овај процес и коначно пронађе начин да се деескалација коначно и догоди, а да се потом сви актери врате за преговарачки сто и наставе дијалог", рекао је Петер Стано на конференцији за новинаре.
На питање новинара има ли смисла организовати нови сусрет Вучића и Куртија будући да су на последњем састанку у Бриселу одбили да се сретну, Стано је одговорио да је управо то смисао свих напора који се улажу у овом тренутку на основу захтева који су обема странама упутили лидери свих 27 земаља чланица ЕУ.
"Од обе стране се тражи моментална деескалација и од њих се очекује да почну да се понашају на европски начин и врате се дијалогу. Редослед потеза је следећи: моментална деескалација, решавање ситуације и смањење напетости и повратак нормалном дијалогу", рекао је Стано.
Замољен да одговори на питање о могућем организовању међународне конференције о питању КиМ и да ли је организација такве конференције у плану, Стано је још једном нагласио да је у складу са закључцима лидера 27 земаља чланица ЕУ приоритет неодложна деескалација.
"У овом тренутку нисмо фокусирани на оно што би могло да се догоди, већ на оно што неодложно и одмах мора да се догоди. То је деескалација. Морамо одмах да видимо да се предузимају кораци који воде хитној деескалацији ситуације", рекао је Стано и додао да ће Лајчак током својих данашњих сусрета у Приштини и у Београду радити управо на томе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.