Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 11:36

Јенсу Столтенбергу продужен мандат на челу НАТО-а

Генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу продужен је мандат, а на челу Алијансе остаће до краја септембра 2024.
НАТО је донео одлуку да продужи уговор генералном секретару Јенсу Столтенбергу до октобра наредне године, како би искусни лидер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << остао на челу Алијансе док букти рат у Украјини.

Да ће му мандат бити продужен објављено је данас, а подржаће га сви лидери НАТО-а током самита у Вилњусу 11-12. јула.
Столтенберг је у изјави навео да је почаствован одлуком НАТО савезника да му продуже мандат.
"Трансатлантске везе између Европе и Северне Америке штите нашу слободу и безбедност скоро 75 година, а у опасном свету наш јак савез је важнији него икада пре", поручио је Столтенберг на Твитеру.
Норвежанин је на челу НАТО-а од 2014, а мандат му је већ три пута продужаван.

Он је у фебруару рекао да не тражи продужење свог мандата, али није одговорио на питање шта би урадио ако би га чланице НАТО-а замолиле да остане.
"Изнова и изнова сам изјављивао да не тражим продужење и да нема других планова осим да окончам свој рад, а мој мандат се завршава ове јесени“, поновио је Столтенберг у седишту НАТО-а у јуну.
НАТО се суочава са двоструким изазовом – да одржи савезнике заједно у подршци Украјини, истовремено чувајући се од било какве ескалације која би увукла НАТО директно у рат са Русијом.
Други по дужини мандат у историји НАТО-а Већина Столтенбергових претходника је одслужила само четворогодишњи мандат, а једино Холанђанин Џозеф Лунс има дужи стаж на месту генералног секретара од Норвежанина. Лунс је био на челу Алијансе између 1971. и 1984. године.
Последња два генерална секретара пре Столтенберга, Холанђанин Јап де Хоп Схефер и Данац Андерс Фог Расмусен, служили су пет година.
Јенс Столтенберг преузео је дужност шефа НАТО-а 1. октобра 2014. Мандат му је истекао у јесен 2018, али је од тада три пута продужен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.