Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 11:04

Османи: Приштина показује вољу за деескалацијом на северу

Председница у Приштини Вјоса Османи пренела је премијерима Холандије и Луксембурга да централне институције "показују вољу за деескалацијом ситуације на северу Косова, нудећи организацију нових избора".
"Успостављање реда и закона је у складу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са годинама улагања држава ЕУ у  промовисању, заштити и владавини закона на целој територији Косова", навела је Вјоса Османи у разговору са премијерима Марком Рутеом и Гзавијеом Бетелом у Приштини.
Како су пренели из њеног кабинета, Османијева је изразила посвећеност институција да превазиђу изазове са партнерима и савезницима.
"У том контексту, Османијева је истакла да напади на косовску полицију, Еулекс, Кфор, грађане и новинаре од стране нелегалних и криминалних структура на северу земље не би требало да прођу некажњено", наводи се у саопштењу.
Османијева тврди да у вези са процесом дијалога са Београдом "Косово наставља да буде конструктивна страна, док Србија одбија да примени постигнуте споразуме, као и да крши последњи бриселски споразум постигнут у Охриду".
Премијери Руте и Бетел након Османијеве разговарају са премијером Аљбином Куртијем.
Премијери Холандије и Луксембурга јуче су боравили у Београду где су разговарали са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.