Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 06:27

Тас: Над Московским регионом пресретнут дрон; Зеленски: Учинићемо све да наша ПВО буде "најјача"

Рат у Украјини – 496. дан. Кијев тврди да украјинске трупе настављају операције у Доњецкој и Запорошкој области. Пресретнута два дрона у Русији, над Московским и Калушким регионом, јавља Тас.
Украјинска војска наставља офанзиву у правцу Бахмута, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Мелитопоља и Бердјанска и има успеха, док руске снаге покушавају да пруже отпор, чак су удвостручиле гранатирање на истоку, тврди заменица министра одбране Украјине Ана Маљар.

И Володимир Зеленски оцењује да украјинске снаге напредују у контраофанзиви.
У нападу дроновима руских снага на град Суми на северу Украјине погинуле су најмање две особе, а повређено је 19, саопштиле су украјинске власти. Украјински председник је у редовном обраћању поручио да ће "држава учинити све могуће и немогуће да ПВО буде најјача".
Зеленски и немачки канцелар Олаф Шолц у телефонском разговору сагласили су се да би споразум о извозу житарица и ђубрива из три украјинске црноморске луке, који истиче 17. јула, требало да буде продужен.
Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је спречен атентат на првог човека Крима Сергеја Аксјонова.
Како је наведено, приведен је држављанин Русије, рођен 1988. године, кога је "врбовала Служба безбедности Украјине и који је на територији Украјине прошао обуку за извиђачке и субверзивне активности, укључујући и за мине и експлозиве".
Наводно је планирао да дигне у ваздух аутомобил Аксјонова, али је ухапшен док је узимао бомбу из скровишта.
Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров истиче да су планови за дестабилизацију ситуације у Русији крајем јуна пропали су првенствено захваљујући "посвећености руског војног особља својим дужностима." 
У својој првој гласовној поруци од 26. јуна, оснивач групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин рекао је да очекује "нове победе на фронту“, не износећи детаље.
Порука је објављена на Телеграм каналу "Сива зона", повезаним са приватном плаћеничком војном компанијом "Вагнер."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.