Izvor: RTS, 03.Jul.2023, 16:49

Фон дер Лајен: Немогуће замислити ЕУ без Западног Балкана, Украјине и Молдавије

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је да је немогуће замислити будућност Европске уније без чланства земаља Западног Балкана, Украјине и Молдавије.
Урсула фон дер Лајен оценила је у Мадриду да је "немогуће“ замислити >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ЕУ без Западног Балкана, Украјине и Молдавије.

''Када гледамо унапред, и замишљамо како ће изгледати Европа… можемо ли замислити ЕУ без Западног Балкана, Украјине и Молдавије, који су сви под утицајем Кине и Русије? Немогуће'', рекла је Фон дер Лајенова.
На заједничкој конференцији за новинаре са премијером Шпаније Педром Санчезом, уприличене поводом шпанског преузимања председавања Савету ЕУ, Фон дер Лајенова је оценила да је потребно да се размишља о томе како да те земље постану чланице ЕУ.
''Морамо почети да мислимо о томе како да се постарамо да Европа постане цела, да те земље буду део ЕУ. То су принципи, и морамо да се тиме позабавимо што пре, зато што је потребно време да се такве ствари комплетирају'', рекла је Урсула фон дер Лајен.
Санчез: Најважније питање – визија ЕУ у наредних десет година Шпански премијер Педро Санчез истакао је да питање проширења ЕУ ''на столу'', и да ће се о томе разговарати, као и о другим темама.
''Најважније питање на које морамо да одговоримо је како видимо ЕУ у наредне четири до десет година. Из моје тачке гледања, верујем да је потребно да се још више федерализујемо, да обезбедимо више суверенитета и више политика, да пронађемо заједничке одговоре на питања'', рекао је Санчез.
Комесари ЕУ састали су се са шпанском владом у Мадриду како би размотрили планове Шпаније за шестомесечно председавање Савету ЕУ. Шпански премијер Педро Санчез започео је председавање Шпаније у суботу посетом Кијеву, током које је потврдио подршку Брисела Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.