Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 06:15

Кијев ојачава границу са Белорусијом; споразум о извозу жита на стакленим ногама

Рат у Украјини – 492. дан. Кијев тврди да украјинске трупе напредују у свим правцима. Володимир Зеленски наредио највишим војним командантима да ојачају северни војни сектор ка Белорусији. Начелник генералштаба војске САД Марк Мили: Украјинци напредују споро али >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "стабилно". Москва поново запретила да неће одобрити продужење споразума o извозу жита преко Црног мора. УН забринуте пошто од 26. јуна није регистрован ниједан нови полазак брода у оквиру споразума.
Настављају се сукоби на истоку и југу земље. Заменица министра одбране Украјине Хана Маљар рекла је да трупе Кијева напредују у свим правцима на фронту. Од почетка контраофанзиве, Украјина тврди да је поново успоставила контролу над групом села на југоистоку.

Начелник генералштаба војске САД Марк Мили оценио је да украјинска контраофанзива "тече спорије него што се предвиђало", али да је напредак "стабилан".
С друге стране, Володимир Зеленски наредио је у највишим војним командантима да ојачају северни војни сектор после доласка шефа "Вагнера" Јевгенија Пригожина у Белорусију.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров поново је запретио да Москва неће одобрити продужење споразума о извозу жита преко црноморских лука. Инсистира да постоје препреке за извоз руских пољопривредних производа које треба уклонити.
Лавров је истакао да је став земаља Запада према том споразуму "нечувен“ истакавши да се жито не извози у најсиромашније земље света.
Уједињене нације су саопштиле да су забринуте пошто од 26. јуна није регистрован ниједан нови полазак брода у оквиру споразума.
Папа Фрања изјавио је да се не назире крај рату у Украјини, пошто се његов мировни изасланик вратио у Рим после тродневне посете Москви.
Ватикан је у накнадном саопштењу навео да је папин изасланик, италијански кардинал Матео Зупи, завршио консултације у Москви, где се састао са једним од саветника председника Владимира Путина Јуријем Ушаковом и поглаваром Руске православне цркве, патријархом Кирилом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.