Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 21:27

Макрон оптужио друштвене мреже за подстицање насиља, затражио да Снепчет и Инстаграм уклоне "осетљив садржај"

Француски председник Емануел Макрон рекао је да друштвене мреже подстичу имитирање злочина и насиља, те је позвао државне агенције да од Снепчета и Инстаграма затраже да уклоне садржај најосетљивији за младе.
Говорећи након хитног састанка француске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << владе због немира који су избили пошто је полицајац у уторак убио 17-годишњака надомак Париза, Макрон је рекао да се насиље организује на интернету.

Француски председник је навео да друштвене мреже подстичу злочин и насиље и позвао државне агенције да од Снепчета и Инстаграма затраже да уклоне садржај најосетљивији за младе.
Затражио је од компанија које упрваљају друштвним мрежама да помогну у обуздавању насиља и нереда у Француској.
"Понекад имамо осећај да неки од њих живе на улици, у видео-игрицама које су их отровале", навео је Макрон говорећи о младима који су учествовали у инцидентима, преноси Гардијан.
Макрон је такође позвао родитеље да задрже тинејџере код куће како би се сузбили нереди, истакавши да су многи од ухапшених управо млади људи.
"Одговорност родитеља је да их задрже код куће.То је важно како бисмо сви били мирни", рекао је Макрон.
Поручио је да ништа не оправдава насиље и осудио га као "неприхватљиву ситуацију".
"Постоји неприхватљива инструментализација смрти тинејџера, због чега сви жалимо", навео је француски председник, преноси БФМ ТВ.
Додао је да ће, уколико дође до нових нереда, бити распоређено још полицајаца на улицама Француске.

Полиција је током ноћи ухапсила 667 особа широм земље после насиља које је избило у Марсеју, Лиону, Поу, Тулузу и Лилу током треће ноћи протеста због убиства тинејџера алжирског и мароканског порекла кога је убио полицајац јер није зауставио аутомобил.
Реагујући на наводе Макрона, Снепчет је саопштио да та компанија има нулту толеранцију када је у питању садржај који промовише насиље или мржњу.
''Настављамо да пажљиво пратимо ситуацију'', рекао је портпарол компаније за Ројтерс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.