Izvor: RTS, 29.Jun.2023, 13:08

У Приштини тврде да на северу КиМ постоје терористичке организације

Влада у Приштини прогласила је терористичким организације "Цивилна заштита" и "Северна бригада", тврдећи да делују на северу Косова и да, како је навео премијер Аљбин Курти, "представљају озбиљну и директну претњу по безбедност и уставни поредак".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Аљбин Курти је на седници владе рекао да  се "Цивилна заштита" и "Северна бригаде" проглашају терористичким организацијама "због претњи и оружаних напада на грађане, локалне и међународне институције, политичке противнике, позива на отпор и непослушност, изазивања опште опасности, паљење јавне и приватне имовине, ометања слободног кретања, приморавања грађана на протесте, барикадама и другим облицима отпора".
Курти тврди да су две организације одговорне "за организовање и спречавање спровођења одлука институција, регрутовање и обучавање припадника за употребу оружја и метода борбе у војним базама у Србији, у циљу извођења напада на локалне и међународне институције на Косову, претњи и застрашивања грађана на северу земље, политичке субјекте и кандидате са циљем повлачења из изборног процеса и спречавања учешћа на изборима".
На седници је, како преносе медији у Приштини, министар унутрашњих послова Ђељаљ Свечља рекао је да раде на идентификацији и реаговању на претње уставном поретку и безбедности Косова.
"Релевантне институције су у оквиру релевантних мандата идентификовале неколико терористичких група које спроводе директне терористичке акције против Косова. Ове групе су толерисане током година. Више од две године наше законске одлуке се оспоравају барикадама, оружаним нападима на припаднике полиције, нападима на државне објекте, нападима на политичке противнике, нападима на новинаре и сл. МУП је ангажован на идентификацији ових лица која су извршила кривична дела", рекао је Свечља
Додао је да "привођење припадника ових група правди осигурава мир и безбедност групама које су до сада биле угрожене".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.