Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 15:38

Жетва пиварског и стоцног јечма у Војводини при крају

Жетва пиварског и сточног јечма је при крају. Приноси су уједначени и у Војводини се крећу од 6 до 7 тона по хектару. Пољорпривредници кажу да тржиште јечма функционише, али уз ниске откупне цене које не покривају трошкове производње. Слично је и са пшеницом чија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << жетва треба да почне за неколико дана.
Јечам је на њиви Стаменка Спасића из Перлеза родио око 3,5 тоне по јутру. Неколико топлих дана су осушили клас, па је влага минимална на скоро свим парцелама у атару.
“Девет одсто је било. Значи да је сув. Ових дана код нас није било кише. Богами, показало је и у приколици. Род је добар. Квалитет још не можемо. Али док је количина, биће и квалитет”, каже Стаменко Спасић, пољопривредник из Перлеза.
Цена јечма је дупло нижа него лане. Купци су најчешће сточари. Чекање више цене је по оцени произвођача ове године нереална опција.
“Јер су задужења јако велика, све се то задужило да се посеје, нико није кеширао. Јечам се откупљује, а цене ту су 16 до 17 динара то је багатела, џабе”, наводи Драган Јерков, пољопривредник из Перлеза.
У Земљорадничкој задрузи у Кљајићеву су се одлучили на необичан пословни потез. Обрачунаваће својим кооперантима јечам по 20 динара за килограм.
“Да се одрекнемо своје зараде на јечму, да се одрекнемо своје зараде на репроматеријалу и на услугама и на послу који радимо за откуп и да са тим њима колико толико помогнемо да буду што финансијски ликвиднији за наставак даље сезоне”, каже Милош Никшић из земљорадничке задруге у Кљајићеву.
Након јечма, комбајни ће почети и жетву раних сорти пшенице. Проблем ће бити квалитет зрна због обилних киша.
“Имаћемо мањи хектолитар, такође доћиће и до смањења протеина и глутена који ће утицати на квалитет пшенице”, објашњава Жељко Христов, регионални представник Института за ратарство и повртарство Нови Сад.
Пшеница нема најављену цену новог рода, на берзи је стара 22 динара, лане била 38. Задружни савез Војводине је израчунао произвођачку цену на основу улагања која износи 33 динара и 30 пара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.