Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 14:07

Највећи носач авиона на свету усидрен код Сплита

Амерички носач авиона "Џералд Форд" усидрио се код Сплита, јавља Јутарњи лист.
"Џералд Форд" је најновији и највећи носач авиона у саставу америчке морнарице, али и највећи ратни брод у историји који је поринут.

Први је носач авиона у својој >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << класи (по њему названа – "Форд" класа), а у оперативну службу примљен је 2017. године.
Развој брода трајао је годинама, а укупни трошкови попели су се на чак 13 милијарди долара (уз то да се у то не урачунава новац потрошен на развој целе класе).
Брод је гигантских пропорција – дуг је 337 метара, висок 76 метара, а носивост му је већа од 100.000 тона.

Погоне га два нуклеарна реактора, који му омогућавају да плови готово 25 година пре замене нуклеарног горива.
На броду плови више од 4.500 морнара и другог особља, што укључује и пилоте и људе који опслужују све летелице на броду (укупно до 75 авиона и хеликоптера).
Пре две године, носач је привукао пажњу јавности пошто су системи за слетање и полетање и даље били нестабилни, и неколико пута су заказали за више од три године од када је брод испоручен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.