Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 12:13

Месец дана од почетка кризе на КиМ – тројица косовских специјалаца браниће се са слободе, српска роба и даље не може у покрајину

Месец дана од насилног упада приштинских специјалаца у зграде општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, како би се албанским градоначелника омогућило да преузму власт, навршава се данас. Тројици косовских специјалаца, ухапшеним у централној Србији, укинут >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је притвор након што је Виши суд у Краљеву потврдио оптужницу против њих. Срби и даље мирно протестују на северу покрајине. У очекивању Видовдана, надају се политичком решењу. Превозници са српским таблицама још чекају на административним прелазима.
На северу Косова и Метохије навршава се месец дана кризе, током које су ухапшена осморица Срба, а житељи четири општине остали без основних административних услуга.

Специјалци полиције са новим албанским председницима насилно су 26. маја заузели општинске зграде, које су потом војници Кфора блокирали.
Уследили су протести Срба, који се и даље у миру окупљају на северу покрајине.
Не одустају од ослобађања општинских зграда од насилног упада полиције и албанских председника општина, ослобађање ухапшених Срба и гаранције да неће бити нових хапшења. Од осморо ухапшених, једино је Радош Петровић ослобођен и то уз положено јемство.
Срби протестују на простору који је на почетку био поприште сукоба полиције и грађана, а потом и војника Кфора и мирно окупљених.
У Лепосавићу, Зубином Потоку, Звечану са општинских зграда скинуте су српске, а постављене заставе плаво-жуте боје.
У школама у четири општине на северу прекинута је настава, тако да је школска година и ове сезоне протекла окрњено.
У међувремену, припадници специјалних јединица српске полиције ухапсили су на територији централне Србије тројицу наоружаних косовских специјалаца
У Грачаници у току Видовданске свечаности Напетост са севера КиМ прелила се делимично и на српске средине јужно од Ибра.
У Грачаници су у току Видовданске свечаности. Епархија рашко-призренска, због безбедносне ситуације, одлучила је да видовдански парастос, уместо на Газиместану, ове године буде служен у манастиру Грачаница.
У исто време, превозници са српским таблицама још чекају на административним прелазима. Приштина је дозволила улаз онима који превозе страну робу, без обзира на таблице, док роба из централне Србије још не може у покрајину.
Вучић: Курти неће стати Председник Александар Вучић каже да је кључним актерима на Западу јасно да је главна кривица у режиму Аљбина Куртија, који хоће рат. "Неће Курти стати", опомиње председник.
Официр за везу Дејан Павићевић, који је обишао ухапшене Србе на Косову и Метохији, описао је злостављања која су претрпели ухапшени.
Три захтева из међународне заједнице Међународна заједница позива на деескалацију кризе на КиМ.
Деескалација, нови избори и повратак имплементацији споразума из Охрида, три су елемента на којима се заснивају очекивања ЕУ од обе стране, поручио је специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, који је у Вашингтону разговарао о ситуацији на Косову и Метохији.
Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ данас ће известити министре спољних послова ЕУ о стању на северу КиМ и затражити подршку за европски план, за смиривање тензија – најавили су дипломатски извори у Бриселу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.