Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 06:04

Лавров: САД сигнализирале да немају везе са побуном; Столтенберг: Москва направила стратешку грешку

Рат у Украјини – 487. дан. Украјинска војска тврди да је напредовала на ободима Бахмута, док руски министар одбране Сергеј Шојгу посећује руске трупе у Украјини. У Москви су укинуте појачане мере безбедности, после побуне "Вагнера". Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << изјавио да је Вашингон "дао сигнал" да нема везе са побуном, док генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је Москва починила стратешку грешку водећи рат против Украјине.
Украјинске снаге су у великој контраофанзиви на истоку и југу земље, док руско министарство одбране тврди да су одбијени напади у областима Запорожја и Доњецка.

Председник Русије Владимир Путин, након побуне паравојне групе "Вагнер", изјавио је да радни дан почиње и завршава питањима о "специјалној операцији" у Украјини, као и да му је примарна пажња на остварењу постављених циљева. 
Борци "Вагнера" су, у међувремену, напустили области Вороњежа и Липецка, док су у Москви још данас на снази појачане мере безбедности. Шеф Комитета за одбрану руске Државне думе Андреј Картаполов рекао је и да Дума спрема закон којим би било регулисано деловање приватних војних компанија.
Белоруски председник Александар Лукашенко је и током јучерашњег дана разговарао телефоном са Владимиром Путином, али јавности нису саопштени детаљи разговора. 
За то време, огласио се и секретар украјинског Савета за националну безбедност Алексеј Данилов који је навео да Украјина не искључује учешће Лукашенка у мировним преговорима Кијева и Москве.
И током јучерашњег дана у свету су се низале реакције на побуну "Вагнера". Украјински председник Владимир Зеленски разговарао је о ситуацији у Русији са америчким председником Џозефом Бајденом, али и о плановима за контраофанзиву Украјине.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен је навео да можда још нисмо видели последњи чин превирања у Русији, као и да је прерано говорити каква судбина чека борце "Вагнера".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.