Izvor: RTS, 25.Jun.2023, 12:16

Скоро месец дана од почетка кризе на северу КиМ, ухапшена осморица Срба, блокиране зграде општина

Сутра је месец дана од почетка кризе на северу Косова и Метохије. Ухапшена осморица Срба, блокиране зграде општина, административни прелази за камионе са српском робом.
Неизвесност на северу Косова и Метохије не престаје. Решења за политичку >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и безбедносну кризу нема иако је сутра месец дана од насилног упада у зграде општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. За то време ухапшено је осам Срба.
Тог 26. маја око подне зачуле су се сирене у Лепосавићу, Митровици, Звечану и Зубином Потоку, које житељи тих средина активирају упозоравајући на опасност.
Долазак специјалаца праћен сиренама означио је само једно – узурпирање српских општина.
У тренутку када је већина запослених у привременим органима и другим институцијама била на путу за Београд, због присуства скупу на који их је позвао председник Србије, тзв. косовска полиција је саопштила да "помаже новоизабраним градоначелницима албанске националности да остваре право на рад у званичним општинским зградама".
Убрзо је простор испред општина постао поприште сукоба полиције и грађана, а повређено је неколико десетина људи. Како би растерали окупљене грађане полицајци у пуној опреми са дугим цевима, бацали су сузавац и шок бомбе.
У револту окупљених у Звечану је запаљено једно полицијско возило. Уследила је јача акција полиције. Када је прилаз општинским објектима осигуран, нови председници општина албанске националности ушли су у њих.
У Лепосавићу и Зубином Потоку са општинских зграда скинуте су српске а постављене заставе плаво-жуте боје која симболизује тзв. државност на Косову.
Председник Србије наредио је подизање борбене готовости Војске на највиши ниво и размештање према административној линији на Косову и Метохији.
На факултетима и у школама у Косовској Митровици прекинута је настава. Амерички државни секретар и амбасадори САД у Београду и Приштини као и земље Квинте осудили су поступке тзв. косовских власти и позвали да се оне зауставе подсећајући да је потребно усмерити се на дијалог који се води уз посредовање Европске уније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.