Izvor: RTS, 24.Jun.2023, 09:03

Путин се обраћа јавности; Пригожин у Ростову на Дону, тражи да Шојгу дође код њега на састанак

Рат у Украјини – 486. дан. Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) покренула је поступак против шефа приватне војне компаније “Вагнер“ Јевгенија Пригожина због наводне побуне, саопштио Национални антитерористички комитет Русије. Пригожин се тренутно налази >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Ростову-на-Дону и поручује да министар Сергеј Шојгу треба да дођу код њега на разговор. Руски председник Владимир Путин обраћа се јавности.
Како преноси Ројтерс, шеф руских паравојних јединица “Вагнер“ Јевгениј Пригожин оптужио је у руску војску да “уништава“ његове борце, не образлажући у потпуности оптужбу и обећао да ће зауставити “зло“ војног врха.

Руско Министарство одбране је издало саопштење у којем се наводи да Пригожинове оптужбе "нису тачне и представљају информативну провокацију".
Украјински председник Володимир Зеленски је након састанка Савета за националну безбедност и одбрану Украјине (НСДЦ) указао да се навршило годину дана од када је Украјина постала кандидат за приступање Европској унији.
"Ове године је циљ да почнемо преговоре о чланству. Украјина ће свакако урадити свој део посла", поручио је Зеленски.
Русија је значајно проширила листу представника ЕУ којима је забрањен улазак у ту земљу као одговор на најновије санкције Запада, саопштило је руско министарство спољних послова.
Москва је позвала Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) да осигура да Украјина неће гранатирати нуклеарну електрану у Запорожју, да би се омогућио безбедан рад нуклеарке.
Саветник председника Украјине Михаило Подољак објавио је на Твитеру да је украјинска војска наставила са нападима у бројним областима.
"Прави рат није холивудски блокбастер. Контраофанзива није нова сезона Нетфликсове серије. У току су формацијске операције за успостављање бојног поља", навео је Подољак.
Најмање две особе су погинуле у руском нападу на Херсон на југу Украјине, рекао је регионални начелник.
Гувернер Олександр Прокудин навео је објави на Телеграму да је у нападу погођено општинско транспортно предузеће.
Турска компанија Бајкар планира да покрене производњу борбених дронова "бајрактар ТБ2" и "бајрактар акинџи" у Украјини 2025. године, рекао је извршни директор те компаније Халук Бајрактар.
Руска служба безбедности ФСБ саопштила је да је ухапсила пет особа које су покушавале да купе килограм радиоактивног цезијума-137 за 3,5 милиона долара у име грађанина Украјине, пренела је агенција Тас.
Украјинска државна гасна компанија "Нафтогас" саопштила је у да је покренула правни поступак у САД против Русије којим се тражи да Москва исплати пет милијарди долара према, како се каже, пресуди суда у Хагу као компензацију за штету и изгубљену имовину на Криму.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.