Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 21:10

Бајден назвао Сија диктатором; Пекинг: Отворена провокација

Званични Пекинг одговорио је на оцене председника САД Џозефа Бајдена да је његов кинески колега "диктатор", рекавши да су те примедбе "апсурдне и провокативне" након напора обе стране да смање тензије.
Бајден је изрекао свој коментар на рачун Си >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ђинпинга само дан након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен окончао посету Пекингу у циљу стабилизације односа за које Кина каже да су у најнижој тачки од када постоје формални дипломатски односи.

Присуствујући свечаности за прикупљање средстава у Калифорнији, Бајден је рекао да је Си осрамоћен када је кинески шпијунски балон "одуван" изнад ваздушног простора САД почетком ове године.
"Велика срамота за диктаторе, када не знају знао шта се догодило. (Балон) је 'одуван' са курса“, додао је Бајден.
Бајден је такође рекао да Кина "има праве економске тешкоће“.
Председник САД је и раније називао Кину диктатуром и аутократијом, додајући да "ниједан други светски лидер не жели да буде као Си".
Портпаролка кинеског министарства спољних послова рекла је да су Бајденове речи "крајње апсурдне” и „неодговорни”.
Мао Нинг је истакла да су Бајденови коментари озбиљно прекршили чињенице, дипломатски протокол и политичко достојанство Кине и да је реч о "отвореној политичкој провокацији“.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.