Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 17:49

Ђедовић: Довољно енергије за грађане и привреду по што нижој цени – стратешки циљ Владе

Довољно енергије и енергената за грађане и привреду по што нижој цени стратешки је циљ Министарства рударства и енергетике и Владе Републике Србије, за чију је реализацију потребно и боље регионално повезивање, изјавила јеминистарка рударства и енергетике Дубравка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ђедовић на панелу у оквиру "ЕУ недеље могућности".
"Када су гас и нафта у питању морамо да се ослањамо на увоз, али на начин да он буде сигурнији, предвидљивији и по што нижим ценама, па је предуслов томе дивесификација извора снабдевања. Стратешки циљ за електричну енергију је да се не ослањамо на увоз, напротив, желимо да извозимо што више, зато јачамо производне капацитете и инвестирамо у нове. Како би се извоз електричне енергије реализовао по што бољим условима неопходно је регионално повезивање како физичко, тако и путем берзе", рекла је министарка.
Како се наводи у саопштењу, говорећи на панелу Ђедовић је навела и неколико пројеката у области енергетике који имају регионални значај, а које Србија реализује уз подршку ЕУ.
"У сектору гаса, најважнији пројекат је изградња гасне интерконекције Србија-Бугарска, чији завршетак је планиран на јесен ове године и са којим ћемо први пут имати диверсификацију извора, односно приступ другим добављачима гаса. У сектору електроенергетике, Трансбалкански коридор за пренос електричне енергије је стратешки важан пројекат за подизање енергетске стабилности и сигурности снабдевања наших грађана и привреде, као и за већу интеграцију ОИЕ", рекла је министарка.
Према њеним речима, географски положај Србије је такав да нам омогућава да будемо веза између електроенергетских система у региону Југоисточне Европе, а улагање у енергетску инфраструктуру треба да ојача наше интерне капацитете и да допринесе већој сигурности и стабилности снабдевања, не само у Србији већ и у региону.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.