Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 10:46

Пашалић: Избеглице из ратних подручја су добродошле, имамо обавезу према њима

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је за РТС да су избеглице из ратних подручја добродошле у Србију, те да наша земља има велико искуство са њима, али да је потребно испунити све обавезе прогнанима који нису блиски нашем менталитету.
Зоран >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Пашалић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да је потребно посебно обратити пажњу на збрињавање избеглице из ратних подручја, које нису блиске нашем менталитету.

"Потребно је прилагодити се, наћи интеракцију са њима да би схватили да су овде добродошли и испунити обавезе према њима", каже Пашалић, додајући да мало њих тражи азил, те да се дуго задржавају, као и да им треба омогућити достојанствен живот.
"Србија је једна од земаља која има велико искуство у Европи са избеглицама јер то траје од почетка деведесетих година. Емпатија која постоји према људима који су изгубили дом и породицу је изражена, што и осећају", указује Пашалић.
Према његовим речима, не треба истицати случајеве где постоји проблем са избеглицама као правило, јер су то изузеци.
Говорећи о насиљу према старијима, Пашалић навео је да је највећи проблем што се не пријављује, па ни комшије и родбина које му сведоче.
"Деца нису сведоци, већ жртве" Истиче и да су деца која присуствују насиљу у породици трауматизована, као и да касније усвајају модел понашања жртве или насилника.
"Важно је да се деца не виктимизују, посматрајући насиље, као и да не успоставе један од ова два модела. Суштина је да не треба посматрати децу као сведоке, већ као жртве", наглашава Пашалић.
На питање колико смо се као друштво променили после трагедије у ОШ "Владислав Рибникар", Пашалић каже да више постављамо питање да ли ће се поновити, него да ли смо разумели и који су узроци масовног убиства.
"Треба радити много више на томе да се трагедија не понови, посебно на узроцима где се десила", закључује омбудсман Зоран Пашалић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.