Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 21:22

Брнабић: Молим вас, драги пријатељи из ЕУ, да нам помогнете да сачувамо мир

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је Европска унија највећи мировни пројекат у историји света и да Србија жели да буде део тог јединственог економског, политичког и безбедносног пројекта, коме она одавно и припада, не само по својој географији, већ и по >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << култури, историји, традицији и систему вредности. Замолила је лидере ЕУ да покажу да стоје иза принципа владавине права, односно пуног поштовања међународних споразума. "Молим вас, драги пријатељи из ЕУ, да нам помогнете да сачувамо мир, јер мир је најважнија европска тековина", нагласила је Брнабићева.
Ана Брнабић је, на свечаном пријему уочи почетка "ЕУ недеље могућности", који је организовала Делегације Европске уније у Србији, навела да је по много чему Србија већ део јединственог и заједничког европског простора.
"ЕУ је највећи инвеститор у Србији, далеко најважнији економски партнер и далеко најважнији финансијски донатор", рекла је Брнабићева.
Додала је да се вредносно, по свим најважнијим политичким питањима, а како је навела, данас је за ЕУ то свакако питање сукоба у Украјини, ставови Србије и ЕУ не разликују.
"Република Србија пружа принципијелну и искрену подршку Украјини, њеној целовитости, територијалном интегритету и суверенитету. Ми увек, у сваком тренутку и независно од времена, околности или актера, поштујемо и бранимо основни принцип међународног јавног права и Повеље УН – неповредивост међународних граница суверених земаља, чланица УН", истакла је Брнабићева.
Додала је да је став Србије да зарад мира, предвидивости и стабилности у свету, то мора бити принцип који ће сви и свако поштовати у сваком тренутку.
"Тај принцип примењујемо, наравно, и када је наша земља у питању – и тако приступамо и дијалогу са Приштином. Наша највећа жеља, наш највећи интерес и наш први приоритет јесте мир. Ја и данас користим прилику да замолим наше партнере из ЕУ да нам помогну да сачувамо мир и да обезбедимо да Срби на КиМ живе без бојазни од свакодневне тортуре, хапшења, малтретирања, нехуманог поступања – да обезбедимо макар основне принципе владавине права на КиМ", нагласила је Брнабићева.
"У Београду ћете увек имати поузданог и кредибилног саговорника" Премијерка је током говора замолила лидере ЕУ да покажу да стоје иза принципа владавине права, односно пуног поштовања међународних споразума.
"Молим, дакле, да се коначно након више од 10 година имплементира Бриселски споразум и да се оснује ЗСО. Молим да спречите да се невини људи хапсе и приводе само зато што су Срби, да спречите да буду подвргнути вандалској тортури док су у притвору и док ни породице ни њихови правни заступници не могу да дођу до њих", рекла је Брнабићева.
Оценила је да такво понашање на тлу европског континента једноставно не сме бити прихватљиво у 21. веку.
"Молим вас, драги пријатељи из ЕУ, да нам помогнете да сачувамо мир, јер мир је најважнија европска тековина. У Београду ћете увек имати поузданог и кредибилног саговорника", рекла је премијерка.
"Реформе које предузимамо су корените" Истакла је да Србија већ читав низ година интензивно сарађује са ЕУ и њеним државама чланицама на спровођењу свеобухватне реформе на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.
"Пуноправно чланство у ЕУ је наш стратешки спољнополитички циљ. Верујемо да европски мировни пројекат који представља Унија може бити потпуно заокружен тек пријемом у пуноправно чланство Републике Србије и осталих земаља Западног Балкана. Реформе које предузимамо су корените и бесповратно су већ и бесповратно ће тек изменити наше друштво. Наша спремност ка њиховом спровођењу није упитна", нагласила је Брнабићева.
Премијерка је истакла да Србија реформе спроводи у првом реду због самих грађана и додала да су европске вредности оне које и грађани Србије заслужују и баштине и да су важне управо због квалитетнијег живота и вишег животног стандарда.
"Поносни смо на резултате остварене у претходном периоду у тим реформским процесима и захвални нашим европским партнерима на помоћи коју нам пружају на том путу. Искрено се надам да ћемо у времену пред нама успети да макар мало убрзамо наше европске интеграције, јер верујем да је то и наша заједничка жеља и наш заједнички интерес", рекла је Брнабићева.
Захвалила је Делегацији ЕУ у Србији и због тога што су након трагичних догађаја у ОШ "Владислав Рибникар", Дубони и Малом Орашју, померили одржавање церемоније обележавања Дана Европе.
"То само по себи показује солидарност и такав гест нам, у тешким тренуцима какве проживљавамо, много значи", рекла је Брнабићева.
На крају, пренела је и поздраве председника Александра Вучића, који није успео да дође на свечани пријем, јер се задржао на Палићу где је данас одржана конститутивна седница Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске, што је, како је оценила, важан корак у ширем партнерству Србије и ЕУ, с обзиром да је Мађарска чланица ЕУ и један од водећих заговорника политике проширења.
Брнабићева је претходно обишла изложбу “Innovation expo“ у холу МТС Дворане, на којој је своја иновативна решења и постигнуте резултате представиле компаније, подржане средствима Европске уније, кроз програме Фонда за иновациону делатност.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.