Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 19:59

Тамара Вучић: Србија се данас може похвалити условима за научни рад на светском нивоу

Супруга председника Србије Тамара Вучић је на Форуму младих научника у Нишу нагласила да колико јуче Србија није могла да се похвали условима за научни рад и напредак, али се већ сада може дичити десетинама центара у којима се научна мисао и пракса развијају паралелно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са светским.
Тамара Вучић је рекла да Србија данас и сама пружа прилике за научних развој и напредовање на многим пољима.
"Драга Љиљана Вукота, Николија, Андреј, Машо и сви ви који правите прве кораке ка научној мисли, ма како да се данас осећате, ма колико била снажна или слаба ваша воља и жеља, какво год било ваше самопуздање, знајте да нисте сами, као и да су и велики научници имали мноштво недоумица, сумњи у своју вредност и посустајали на свом путу", напоменула је Тамара Вучић.
Приче о великим људима Она је изнела више прича о великим људима који су пролазили кроз разне ситуације, али су радом и озбиљошчу постигли велике успехе, попут математичара, климатоолога и астронома Милтуина Миланковића или светског научника и проналазача Николе Тесле.
"Много је оваквих прича са срећним крајем, које могу послућити као путоказ, а посебно желим онима које понекад обузме малодушност и изгубе самоуздање, кроз шта је рецимо пролазио и сам Тесла, да се никад не предајете, иако вам не иде све по плановима, јер су и највећи имали своје грешке и посустајали, али су увек знали да се врате и своје знање употребе на прави начин и њихова величина у томе да су падали, али и устајали", нагласила је Тамара Вучић.
Подршка на путу знања Пружила је подршку на путу знања и науке свим младим људима који, како је рекла, чине ''ткање будућности Републике Србије''.
"На том путу ви ћете се сигурно сретати са препрекама и изазовима, али оно што је најважније је да никада не одустанете", рекла је Вучић. Она је истакла да подршка коју одрасли треба да им пруже више него важна.
 "И зато сам данас овде и бићу увек и на сваком месту да подржим младост, креативност и конструктиван приступ животу и свету, јер чврсто верујем да свако од нас има индивидуалну одговорност према младости", нагласила је она. Напоменула је да своју одговорност креирамо данас.
Не смемо препустити нијадан минут случајностима  "И не смемо препустити нијадан минут случајностима, јер нас недавни трагични догађаји подсећају на то колика је наша одговорност, нас као чланова заједнице, родитеља, социјалних бића и емотивних јединки, одговорност од самог старта, од тренутка зачетка живота, његовог развоја и креирања личности", нагласила је Вучић.
Она није изоставила ни важност колективне подршке са посебним акцентом на значај медија.
"Ту је и значај свих нас путем друштвених мрежа да макар једном реченицом, сликом или лајком можемо учинити много за популаризацију науке, мотивацијуу младих и промоцију правих вредности", рекла је она. Додала је да би волела да се међу младима, који већ данас креирају заједничку будућност, нађе више оних који се баве друштвеним наукама.
Порука младим људима  "Јер колико год техника и елкетроника доприносе да живимо угодније и производимо више, друштвене науке нас уче да тај свој живот осмислмо да будемо бољи људи, а то је у данашње време можда и најважнији задатак за целокупно човечанство", нагласила је Тамара Вучић.
Поручила је свим младим људима, без разлика које их дефинишу кроз формалне успехе у школи, да буду добри, племенити, хумани. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.