Наложено ново суђење Стефану Карићу

Izvor: Politika, 16.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Наложено ново суђење Стефану Карићу

Окружни суд уважио жалбу да је првостепена пресуда нејасна, да није прецизно утврђен узрок удеса и степен алкохолисаности окривљеног

Како „Политика” незванично сазнаје, другостепено веће Окружног суда у Београду уважило је жалбу адвоката Зденка Томановића, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << браниоца Стефана Карића, и предмет у којом је Карић због тешког дела против безбедности саобраћаја осуђен на једногодишњу затворску казну вратило Другом општинском суду на поновни поступак.

Према нашим информацијама, разлог за укидање пресуде су битне повреде судског поступка, тачније, нејасна изрека пресуде и образложења, нејасно утврђен разлог удеса, као и то што суд није утврдио колики је био степен алкохолисаности Стефана Карића. На пресуду су се жалили и тужилац, који је тражио већу казну од годину дана затвора, на колико је Карић осуђен, и бранилац Томановић.

Адвокат Томановић је јуче у изјави за „Политику” рекао:

– Уколико је тачна ваша информација, то је за мене веома пријатна вест, иако сам је, морам рећи, очекивао. Суђење Стефану Карићу било је школски пример како не сме да се суди. Одлука другостепеног већа да укине пресуду охрабрујућа је јер, ипак, постоје судије које имају довољно знања и храбрости да се одупру снажној кампањи против породице Карић, кампањи која је политички мотивисана, и да доносе одлуке на основу закона, а не на основу политичке воље.

На једногодишњу затворску казну Карић је, како је образложио судија после изрицања пресуде, осуђен јер је утврђено да је 29. априла 2005. године у Булевару мира на Дедињу, под дејством алкохола изазвао саобраћајну незгоду у којој је тешко повређена Станислава Павловић. Истом пресудом, окривљеном је била изречена и забрана управљања моторним возилом у наредне три године.

Суду су током доказног поступка достављена два извештаја о количини алкохола која је пронађена у крви окривљеног. По једном, Карић је у крви имао између 2,02 и 2,07 промила алкохола. У другом извештају се, пак, наводило да је количина алкохола у крви била неутврдива. И поред различитих налаза, суд је несумњиво утврдио да је Карић у тренутку несреће био под дејством алкохола и неспособан за вожњу.

М. Дерикоњић

[објављено: 17/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.