Izvor: RTS, 19.Jun.2023, 06:07

Математика између абакуса и таблета - множење и дељење не морају бити досадни

Хиљаду малих математичара из 10 земаља учествовало је на Седмој међународној олимпијади у менталној аритметици. У решавању писаног теста победио је Варга Гелет из Мађарске. У најзахтевнијој дисциплини, брзом рачунању без папира и оловке најбољи је био Издок Надаревић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из БиХ. У укупном пласману, највише бодова је освојио Београђанин Исгандар Рустамзаде, који је добио титулу ученика генерације. Такмичење у још неколико дисциплина и даље траје.
Оно што је за тело теретана, за мозак је математика. Од одличне оцене у школи важније је научити се стрпљењу и раду - и то је главни разлог због којег се већина деце уписује на часове креативне математике и брзог рачунања. 
"Активира обим мождане хемисфере. Морамо пуно да напнемо све наше потенцијале да бисмо брзо успели да рачунамо, кроз ту технику заправо долазимо до онога што је нама важније, развој пажње, меморије, концентрације и визуелизације", објаснио је Владимир Новицки из Центра за развојну едукацију. 
Да множење и дељење нису досадни, а да од кореновања и степеновања не боли глава, децу уче наставници који их подстичу да математичке операције замишљају, а да као помоћ користе само руке и дрвену рачунаљку.
Михаило Марковић, ученик из Винче, каже да је његовим другарима фасцинантно кад рачуна на абакусу, а не на таблету. Каже да неки од њих желе да им објасни како се ради на абакусу, али неки не желе објашњење.
"Учимо много занимљивији начин математике и учитељица се труди да ми заволимо математику", каже Кристина Трајковић из Грачанице. 
Софији Јовановић из Грачанице математика је лепота, а образовање грана уметности. 
На такмичењу и деца из Канаде и Италије. Поред домаћих, најбројнији су били мали генијалци из суседних земаља.
"Много сам се спремала за ово. На Олимпијади у Скопљу сам освојила треће место", рекла је Ива Цветковска, ученица из Скопља. 
Чини се да су одрасли имали већу трему од деце која су и у надметању видела игру.
"У глави рачуна то на неки невероватан начин на који ни ми не знамо да израчунамо, и схвата то на неки посебан начин, логички", рекла је Јелена Бојовић, мама из Аранђеловца.
На првој олимпијади, пре шест година, победила је Теодора. Часови менталне аритметике помогли су јој и да упише факултет у Италији. 
"Прва промена коју су и моји родитељи видели јесте био напредак у самопоуздању, тако да ми је то помогло и у предметима који нису уско везани за математику", каже студенткиња Теодора Пелемиш.
Малишани од шест до 12 година најпре су радили писани тест, а онда су прешли на теже дисциплине. Анзан, рачунање напамет док се на екранима брзо смењују низови бројева. Суперфиналисти су решавали дупле низове, а бројеви су прешли у троцифрене.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.