Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 14:37

Уницеф поклонио пастеризатор хуманог млека

Уницеф је поклонио пастеризатор донорског хуманог млека Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине који је обезбеђен захваљујући донацији компаније "Petite Geneve Petrović". Мајчино млеко идеална је исхрана за свако новорођенче, међутим у недостатку мајчиног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << млека, донорско млеко је други најбољи избор за свако дете, а посебно превремено рођене бебе или тешко болесну новорођенчад, наводе из Уницефа.
У име Уницефа у Србији, пастеризатор је директорки Института, проф. др Јелени Антић, и начелнику Службе за неонатологију, проф. др Слободану Спасојевићу, уручила Јелена Ковачевић.

Институт за здравствену заштиту деце и омладине из Новог Сада, покрива територију Војводине и бави се збрињавањем свих пацијената од новорођеначког узраста до 18. године.
"Уницеф је наш сталан и поуздан партнер и пастеризатор за третирање хуманог мајчиног млека је веома вредан поклон, јер је хумано, односно мајчино млеко најбоље за третман новорођенчади, чак и у најранијем узрасту“, изјавила је проф. др Јелена Антић, директорка Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине.
У Институту је пре 10 година успостављена Банка млека и до сада је овде пастеризовано више од 2,7 милиона литара хуманог млека које је намењено лечењу пацијената. Институт годишње збрине око 650 свих новорођенчади, укључујући превремено рођену и рочну новорођенчад и око 350 животно угрожених, превремено рођених или болесних беба.
"У неком тренутку, свако од ових 650 новорођенчади током свог боравка на Институту, прима млеко из Банке хуманог млека. Уницеф је реаговао веома промптно и у најкраћем року су екстремним залагањем успели да обезбеде овај кључни апарат у Банци млека, јер без пастеризатора донорско хумано млеко не би могло бити примењено код наших пацијената" изјавио је начелник Службе за неонатологију проф. др Слободан Спасојевић.
У Србији постоје само два оваква апарата, један у Институту за неонатологију у Београду и други у Новом Саду. Банка млека је кључна за оптималну исхрану, као и напредовање новорођенчади, а најновија истраживања говоре да је и исхрана део лечења животно угрожене новорођенчади.
"Млеко мајке је више од хране и бебама обезбеђује најбољу основу од првих дана. Захвални смо компанији 'Petite Geneve Petrović' која нас је подржала и захваљујући посвећености оваквих партера из приватног сектора, ми можемо да градимо отпорније друштво", изјавила је Јелена Ковачевић из Уницефа Србија.
Обезбеђени пастеризатор хуманог млека намењен је деци која су рођена пре времена, али и деци која се налазе на лечењу у Институту која не могу да добију мајчино млеко, јер њихове маме нису поред њих. Вредност донације износи 4.850.000 динара и она је обезбеђена као део хитног апела који је Институт упутио Уницефу када је замолио за подршку.
"И у временима попут ових, осећамо потребу да подржимо најосетљивије чланове нашег друштва - превремено рођене бебе. Пружили смо подршку Уницефу у несебичној борби и њиховој посвећености за бољу будућност најмлађих, свесни важности улоге приватног сектора у креирању заједнице у којој свако дете има шансу да оствари своје потенцијале и снове. Као породична компанија која одговорно послује у свом окружењу, трудимо се да препознамо различите потребе нашег друштва и дубоко верујемо да заједничка акција и удруживање различитих партнера могу креирати одрживе промене“ изјавио је Петар Петровић у име породичне компаније "Petite Geneve Petrović".
У Србији се сваке године роди око 62.000 деце, од којих је нешто више од 4.000 превремено рођених беба, а свакога дана нових седам беба захтева неки вид ургентне подршке. Уницеф од 2017. године, уз подршку Министарства здравља, ради на модернизацији и опремању Неонаталних јединица за интензивно збрињавање у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Београду.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.