Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 11:33

Борису Џонсону забрањен улазак у британски парламент

Одбор за привилегије британског парламента објавио је дугоочекивани извештај у чијој су жижи били скупштински наступи бившег премијера Бориса Џонсона.
Задатак четири посланика Конзервативне странке, као и двојице лабуриста и једног либералдемократе, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << био је да утврде да ли Борис Џонсон стварно није имао сазнања о забавама и журкама у зградама владе док је земља била закључана због пандемије коронавируса или је лагао парламент.

Ово је први пут откако је Тони Блер земљу послао у рат у Ираку, тврдећи пред посланицима да Садам Хусеин поседује оружје за масовно уништење, да су се јавност, али и парламентарци запитали да ли премијер, први човек извршне власти, показује отворен презир и непоштовање за водеће тело законодавне власти – парламент.
Извештај, иначе штиво од педесетак страна, касни два дана зато што је Одбор морао поново да се састане и размотри оставку Бориса Џонсона, коју је поднео одмах пошто му је тај документ послат на прелиминарни увид.
Они који су успели да барем летимично прегледају свих педесетак страна, истичу да је Извештај много гори по бившег премијера него што се очекивало.
Очекивани закључак Одбора је да је Џонсон свесно и са предумишљајем лагао парламент. Неочекивана казнена мера је тромесечна суспензија бившег председника владе са функције посланика.
Пошто је поднео оставку и Одбор се поново састао да размотри њен критички садржај, пала је и одлука да се Џонсону ускрати пропусница за парламент, коју имају сви бивши посланици и која им омогућава ограничен приступ Вестминстеру како би могли да се нађу или ручају са бившим колегама или присуствују неком од бројних излагања појединаца и група, која се свакодневно одржавају у бочним просторијама парламента, које неодољиво подсећају на старинске учионице са скамијама.
О извештају и казненим мерама Одбора за привилегије расправљаће и гласати Доњи дом британског парламента. Тада ће препоруке Одбора прерасти у обавезујуће одлуке.
Сам Џонсон је у својој оставци Одбор окарактерисао као "пристрасан", а Извештај као "политички лов на вештице".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.