Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 05:56

После "Запорожја", свет стрепи због радиоактивне воде из "Фукушиме"

После пуцања бране на Дњепару из безбедносних разлога обустављен је рад и највеће нуклераке у Европи "Запорожје". Надлежни уверавају да је све под контролом али свет стрепи - и од "Запорожја" и од најаве Јапана да ће испустити радиоактивну воду из нуклеарке у "Фукушими". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Нуклерка "Запорожје" има шест реактора и током викенда је почело гашење последњег. У њој је и 2.200 тона потрошеног нуклерног материјала. Надлежни тврде - све је заштићено и под контролом.

"Међународна агенција за атомску енергију" прати ситуцију и указује на "рањивост" нуклеарке, јер се налази на подручју ратних дејства.
"Ове нуклерке четврте генерације су сигурне чак и за пад авиона. Међутим, морају да обезбеде редован прилив воде. Вода је једина која може да гаси реактор, смањењем температуре. Уколико то не постигну могло би доћи до катастрофалних последица", каже др Илија Плећаш, научни саветник и председник НО "Нуклеарни објекти Србије”. 
Забринутост расте и због најаве Јапана да ће у океан испустити 1,3 милиона тона радиоактивне воде из нуклерке "Фукушима“ коју је 2011. уништио земљотрес. Надлежни уверавају - вода је безбедна, али суседне државе и еколози траже друго решење и питају - како вода, која је хладила нуклеарне реакторе може бити безбедна.
"Токијска електроенергетска компанија" никада није потпуно истражила колико ће нуклеарно загађена вода наудити људском телу, каже становница Токија.
Друга анкетирана становница каже да када се загађена вода испусти у море, ситуација ће постати озбиљнија и уопште се неће усудити да једе морске плодове.
 "Поморски живот се креће преко океана. Мора се пажљиво размотрити план испуштања воде, јер ће то имати озбиљан утицај на нашу индустрију", рекао је становник Токија.
Због катастрофе у "Фукушими“ рибарска индустрија са тог подручја изгубила је тржиште. А испуштање контаминиране воде одразило би се и на извоз хране из Јапана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.