Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 09:35

Италијани се опраштају од Берлусконија – након испраћаја у Милану, сахрана у породичном маузолеју

Италија се опрашта од Силвија Берлусконија. У 15 часова, у Миланској катедрали, Италијани испраћају бившег премијера који је водио и мењао земљу у четири мандата. У целој Италији проглашен је Дан жалости.
Силвио Берлускони ће бити сахрањен уз највише >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << државне почасти које су регулисане законом из 1987. године и предвиђене су за све бивше председнике италијанске владе.

Церемонија има јасна правила која подразумевају званичне комеморативне говоре, који ће бити одржани у присуству председника Италије Серђа Матареле и 32 владина званичника из Рима.
Опело ће служити милански архиепископ монсињор Марио Делпини. Неће бити италијанске химне, која је по протоколу намењена само председнику Републике, али ће бити изведене друге пригодне композиције.
Предвиђене су и војне почасти, и на самом уласку, и на изласку, док ће сандук окруживати шест карабинијера.
Велики екрани у Милану и другим градовима широм Италије Заставе у граду спуштене су на пола копља. Сандук ће бити изложен на уласку у "Дуомо" само неколико минута, док ће на самом Тргу бити велики екрани, као и у многим другим италијанским градовима.
По протоколу, мушкарци који присуствују сахрани морају бити у црним или тамним оделима са тамном краватом, што важи и за жене, које ипак нису у обавези да носе црни вео.
Очекује се изузетно велики број грађана. Трг може да прими око 20.000, а сама катедрала око две хиљаде људи.
Европску комисију ће у Милану представљати Паоло Ђентилони, како је то тражила Урсула фон дер Лајен, која се тренутно налази у Јужној Америци, па је спречена да дође.
Берлускони ће бити сахрањен у породичном маузолеју Након државних почасти у Миланској катедрали, ковчег ће бити враћен у вилу "Сан Мартино" у месту Аркоре у близини Милана, где ће бити  и сахрањен.
Породични маузолеј је изграђен још 1990. године од мермера из Караре. У њему се налази и 37 ниша предвиђених за чланове Берлусконијеве породице и најинтимније пријатеље.
У Италији је проглашен Дан жалости, први пут у историји због смрти бившег премијера.
Бивши италијански премијер и лидер странке "Форца Италија" Силвио Берлускони преминуо је у понедељак у 87. години.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.