Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 06:07

Ко треба да брине о безбедности матураната током прослава

У току су завршне припреме београдских матураната за вече које су дуго чекали.  Њихове бриге, можда, јесу -  како изгледати што лепше и како се провести што боље. Али брига родитеља и професора је да прослава прође безбедно. Матура доноси радост, али и главобољу за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << организаторе, посебно када је реч о безбедности.
Матуранти Милица Тадић и Борис Глувајић спремни су да положе последњи испит, али ван школских клупа. Круна четворогодишњег дружења, успомена и догађаја који се памте цео живот, то је за њих, кажу матура.
"Потрудићу се да се вечерас лепо понашам и да ни у чему не претерам, да мојим другарима буде лепо и да никога не угрозим. Просто да остане та весела атмосфера", наводи Милица Тадић, матуранткиња.
Матурант Борис Глувајић истиче да је најбитније да сви матуранти дођу са позитивном енергијом, да се лепо проведу, али да нико не треба се препија.
За безбедно и весело вече битан је добар протокол, сарадња свих, кажу у хотелу са вишегодишњом традицијом у организацији матура.
"Од тога да је забрањено уношење било каквог оружја у хотел, алкохола и слично до неких правила понашања у самој сали - да нема пењања на столице, да у неком моменту може да буде забрањена конзумација алкохола уколико то пређе неке дозвољене границе", наводи Дејан Илић, менаџер безбедности.
Београдски хотели распродали су термине за прославе матурских вечери. Догађаји, за памћење, захтевају добру припрему. А кад све саберу и одузму, у Математичкој гимназији, кажу да је најбољи резултат који могу да добију на прослави матуре - безбедност.
"Ово је заједнички пројекат, да би деца ово вече памтили на најбољи могући начин, ту су разредне старешине, директори, родитељи пре свега они су ти који децу прате, који треба да виде како су се деца обукла, шта су понела на прославу матуре, и кад се заврши то у раним јутарњим часовима, да буду сигурни где су њихова деца, да ли су стигла кући, ако су им дозволили да прославу наставе на другом месту да родитељи знају где су деца вечерас и да ли су на том другом месту исто тако потпуно безбедна", каже Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије.
У зони прослава матуре, појачаће се присуство полицајаца, саопштава МУП. Апелују  на ученике, да поштују правила у саобраћају пре и након прославе. Да у случају конзумирања алкохола, не седају за волан односно да не возе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.