Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 06:08

Кијев: Најмање 10 мртвих у нападу на Криви Рог; Москва: Запленили смо немачке тенкове и америчка борбена возила

Рат у Украјини – 475. дан. Најмање 10 особа је страдало, а више од 20 рањено у руском нападу на Криви Рог, у централној Украјини, саопштавају званичници. Напади и на Кијев и Харков. Руски губернатор тврди да су украјинске снаге гранатирале два села у Курској области. Из >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Москве саопштено да су на Запорошком правцу запленили немачке тенкове и америчка борбена возила.
Украјинске снаге су оствариле даљи напредак у контраофанзиви покренутој прошле седмице и до сада су ослободиле укупно седам насеља, саопштила је у понедељак заменица украјинског министра одбране Хана Маљар.

Из Врховне команде украјинске војске кажу да су украјинске снаге ангажоване у тешким борбама на жаришним тачкама, након почетног скромног успеха контраофанзиве и мањег напредовања кроз линије руске одбране.
Истовремено, руско Министарство одбране тврди да је одбило покушаје офанзиве украјинских снага у региону Доњецка и Запорожја.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен каже да је прерано за оцену како напредује украјинска контраофанзива, али истиче да је Вашингтон уверен да ће Кијев и даље имати успеха у покушајима да поврати земљу коју је заузела Русија.
Поплаве и хуманитарна криза у Херсонској области Кијев и Москва се још увек узајамно оптужују за прошлонедељну експлозију и рушење бране Каховка на југу Украјине, што је довело до катастрофалних поплава и хуманитарне кризе у Херсонској области.
Хиљаде људи евакуисано је из насеља са обе стране реке Дњепар. У поплавама је погинуло осам особа, а више од 60 је пребачено у болницу, пренео је Тас.
Ниво воде у оближњим резервоарима за хлађење нуклеарне електране Запорожје је стабилан и довољан, саопштио је украјински министар животне средине.
Кијев тврди да руски војници, како би спречили пробој својих одбрамбених утврђења током офанзиве украјинских снага која је у току, поткопавају бране и на мањим резервоарима.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес каже да је забринут да би Русија 17. јула могла да одустане од споразума који дозвољава безбедан извоз жита и минералних ђубрива преко украјинских црноморских лука.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.