Izvor: RTS, 12.Jun.2023, 22:29

Вучић: Тежак разговор са представницима Срба, веома сам забринут због ситуације на Косову и Метохији

Председник Александар Вучић рекао је да веома брине због ситуације на Косову и Метохији и да је ситуација веома тешка. Поручио је да је Србија увек спремна за компромисе и упутио молбу да се повуку и склоне, како је рекао, лажни градоначелници из општинских зграда >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на северу.
Председник Александар Вучић рекао је да је данашњи разговор са представницима Срба са Косова и Метохије био тежак и да нема лаких разговора ни са европским и америчким представницима.

"Тежак разговор са свима, нема лаког разговора ни са Лајчаком, имао сам са више америчких представника у претходним данима, са више европских представника, са једним од највиших европских представника сам синоћ разговарао скоро сат времена телефоном од 11 до поноћи. Компликује се ту ситуација, много ме брине", рекао је председник.
Вучић је поручио да је Србија увек спремна за компромисе и упутио молбу да се повуку и склоне, како је рекао, лажни градоначелници из општинских зграда на северу.
"Нека поднесу оставку, спремни смо за компромисе, али мора да се крене у формирање Заједнице српских општина, морамо да разговарамо, разговор је једини лек, али вас молим да коначно неко нешто и предузме и неко нешто и уради", рекао је председник.
Вучић је рекао да је Србија из највишег степена борбене готовости прешла у нешто нижи степен борбене готовости, али да и даље имамо значајан и довољан део снага да се увек помогне српском народу на КиМ.
На питање да ли је могуће да и Србија буде кажњена, иако није крива ни за шта, јер се "обе стране" позивају на суздржаност, председник је рекао да не би искључио ту могућност.
"Даћемо све од себе да не будемо, не бих искључио ту могућност посебно да постоји жеља код три или четири земље да се то догоди - чини ми се да никоме не морам да говорим које су то земље", рекао је председник.
На разговорима у Кишињеву је било веома тешко, истакао је председник, посебно са председником Макроном и канцеларом Шолцом.
"Мислим да ни њима није било једноставно, мислим да они желе да смире ситуацију, да неће сукобе, да неће рат, просто ужасно тешко. Али наше је да чувамо мир и интересе нашег народа", рекао је председник и додао да му зато није лак ни разговор са Србима са Косова.
Председник је рекао да, осим о безбедности људи на КиМ, мора да брине и о целој Србији, да увек мора да брине о њима и њиховој безбедности, али и о интересима људи у Новом Саду, Суботици, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Лесковцу, Врању и сваком другом граду у Србији.
"Сутра извештаји Лајчака и Бореља" Вучић је изјавио да ће сутра бити објављени извештаји специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и високог представника Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепа Бореља, да ће бити представљене различите мере и да ће оне снажно утицати на то како ће изгледати будућност у наредном периоду.
"У свету имате сада и снажење БРИКС-а, и то не само ових пет главних земаља, Бразила, Индије, Кине, Јужне Африке и Русије, већ, ако је истина, и да ће поједине земље залива да им се прикључе. Ако су то којим случајем Уједињени Арапски Емирати или Саудијска Арабија, онда то добија једну огромну димензију и моћ у свету", рекао је Вучић, одговарајући на питање о тренутној политичкој ситуацији у свету.
Говорећи о Украјини и њеним ресурсима, он је истакао да и та земља и Србија имају велике залихе литијума и титанијума.
Потом се осврнуо и на ситуацију са литијумом у Србији, и на питање новинара да ли је истина да је компанија "Волво" требало да започне изградњу фабрике електричних аутомобила у Србији.
"За Волво... Ја сам се толико надао, сву своју енергију и љубав према Србији сам био уложио у то. Нећу о разлозима, а литијум, то је катастрофална грешка. Ја сам најкривљи што сам толико дозволио да по једном питању улица победи, неразумевање, лоше објашњавање, неангажованост, небрига да се нешто представи на бољи начин", рекао је Вучић.
"Статут ЗСО може да напише само управљачки тим, не интересује ме Рамин предлог" Председник је поручио да Статут Заједнице српских општина нико не може да направи осим Српског управљачког тима, како је то договорено Бриселским споразумом.
Вучић је рекао да на крају мора да буде онако како је договорено, према некој процедури и правилима и да он понекад мора да их подсети на то.
"Ми немамо о чему да преговарамо. Само нам ставите принципе, органе и тела ЗСО онако како смо на то ставили парафе Иса Мустафа и ја 2015. Ништа више не тражимо. Само нам то напишите и ми задовољни. Знате када ће то да буде? Никад. Свакако не док је Курти на власти, не пада им на памет. А шта ће ту у међувремену да се дешава то ме заиста брине", поручио је Вучић.
Додао је да га зато не интересује ни предлог албанског премијера Едија Раме, за чији предлог каже да га није ни видео, као ни било кога другога.
"Прикупљено 93.000 комада оружја и више од 3,2 милиона метака" Вучић је навео да је до вечерас, у кампањи МУП-а за предају оружја, прикупљено 93.000 цеви и минско експлозивних средстава и више од 3,2 милиона метака различитог калибра.
"Наше је да покушамо да дигнемо главу после тешких тренутака кроз које смо прошли", рекао је Вучић поводом сутрашњег обележавања 40 дана од масакра у Малом Орашју и Дубони.
Подсетио је да је прошао дан откако је обележено и 40 дана од ужасног масакра у школи "Владислав Рибникар" у Београду.
"Молим грађане да пробамо да зауставимо ширење мржње" Вучић је истакао да лаж и мржња никада неће победити љубав и подршку.
"Вечерас да пробам да замолим, као председник земље у којој сви живимо, да покушамо само ту врсту мржње да зауставимо, у којој имате право да некога обесите на луткама и некога да стављате у затворска одела. Јел' то борба против насиља? Такође бих замолио и посланике из свих партија на власти, који не подржававају бивши режим или опозицију, да не користе исте речи као и они", поручио је Вучић.
Рекао је да све мисли различито од "Бјелогрлића и Марића" и да је поносан што са њима ни у чему није сагласан.
Вучић сматра да је опозиција покушала да искористи трагедије које су задесиле друштво и додао да ту има много политичких и тајкунских интереса.
Оценио је да у захтевима дела опозиције има много приватних интереса, али и интереса разних служби. “Зато они не желе на изборе, за изборе кажу, потребни су нам нови услови, а нови услови су опет захтеви тајкуна, дајте нама дозволе за телевизије”, рекао је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.