Izvor: RTS, 12.Jun.2023, 08:26

Лајчак: Ескобар и ја смо се надали бољем резултату наше мисије

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак објавио је на свом Фејсбук профилу да се надао бољем резултату прошлонедељне мисије на КиМ са замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником за Западни Балкан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Габријелом Ескобаром.
Мирослав Лајчак је навео да су путовали у регион са циљем да се позабаве напетом ситуацијом на северу КиМ којој су сви били сведоци током прошле недеље и истраже потенцијал за политичко решење.

На КиМ су се, додаје, састали са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, премијером Аљбином Куртијем и првим замеником премијера Бесника Бисљимија.
“Дискусија је била дуга. Пренели смо нашу забринутост због ситуације на северу и истакли потребу за хитном деескалацијом", истакао је Лајчак.
Потврдио је да су и ЕУ и САД тражиле од страна на КиМ хитну деескалацију, превремене изборе уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о нормализацији.
Према његовим речима, заједно са Ескобаром успостављен је контакт са опозиционим лидерима косовских Албанаца којима су предочене последице тренутне кризе и штета коју она наноси "међународном угледу" Приштине и упућен им је апел да подрже трагање за политичким решењем.
"Ескобар и ја смо се састали и са представницима Српске листе и цивилног друштва, да бисмо чули и њихово мишљење и објаснили им зашто је важно да косовски Срби учествују на новим изборима. Из Приштине смо наставили мисију за Београд где смо имали подједнако дуге, нимало лаке разговоре са председником Вучићем", рекао је Лајчак.
Према његовим речима председнику Србије Александру Вучићу је предочено да би требало да допринесе изласку из садашње кризе.
Лајчак је навео да су се позабавили сложеном ситуацијом Срба на КиМ.
“Посебно смо истакли да, иако сви грађани имају право на миран протест, насиље никада није прихватљиво и не може бити некажњиво", рекао је Лајчак и додао да упркос неким позитивним сигналима, тензије и даље расту.
Сада се, наводи, вратио у Брисел да информише ЕУ и државе чланице о налазима и наредним корацима.
“Настављамо са напорима да омогућимо и подржимо одрживо политичко решење", поручио је Лајчак.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.