Izvor: RTS, 09.Jun.2023, 17:49

Стано: Добродошао сваки допринос, али расправа о ЗСО само у оквиру ЕУ дијалога

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је да је добродошао сваки конструктиван допринос дијалогу у оквиру којег се разговара о Заједници српских општина, али да се расправа и израда статута може одвијати само у оквиру дијалога уз посредство Европске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уније.
Петер Стано је навео да је високи представник Жозеп Борељ у сталном контакту са лидерима региона и држава чланица ЕУ, као и да је Европска унија спремна да ускоро буде домаћин састанка о изради нацрта и да је у контакту са обе стране.

Стано је рекао да је позив за прву седницу о изради нацрта статута ЗСО послат Београду и Приштини за 5. и 6. јун, али да састанак није могао да се одржи због ескалације ситуације на терену.
Уместо тога, каже он, специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак је боравио у посети Београду и Приштини, заједно са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром како би разговарао о кључним елементима како би се наставило даље, у складу са Декларацијом високог представника ЕУ.
"Разговори специјалног представника ЕУ Лајчака били су веома тешки, посебно у Приштини. Ова последња посета је потврдила да стране и даље имају суштински супротне ставове о многим питањима", навео је Стано.
Додао је да је Лајчак већ информисао Бореља о својим посетама, те да се високи представник сада консултује са државама чланицама ЕУ.
Он је најавио да ће се разговори наставити у наредним данима са циљем да се постигне договор. "ЕУ апелује на обе стране да буду конструктивне и спремне на компромисе", изјавио је Стано и нагласио да су потребни позитивни кораци посебно са приштинске стране како би дошло до брзог смиривања ситуације на северу КиМ.
Истакао је да је ЕУ спремна да предузме одлучне мере које ће утицати на однос са Београдом и Приштином, уколико стране не буду реаговале.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.