Izvor: RTS, 08.Jun.2023, 19:26

Пад терасе на Новом Београду покренуо питање – ко је одговоран за стање зграда

Бетонска тераса пала је са 11. спрата солитера на Новом Београду у Блоку 30. Повређених није било, а ни стање осталих тераса није много боље. Ко би требало да води рачуна о стању фасаде и тераса – станари или надлежни.
Дизалица, мајстори и помало уплашене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << комшије на месту где се бетонска тераса са 11. спрата сручила на пролаз између зграда. Место је обезбеђено траком. Мајстори варе и покушавају да обезбеде други део терасе како се и он не би одвалио.
"То је синоћ око 11 сати буквално протутњало зградом, па онда треснуло доле у земљу, сви смо посакакли у стану да видимо шта се десило", навео је станар солитера Данило Ђокић.
Милош Ћосовић, који такође станује у солитеру, рекао је да се пад терасе баш јако чуо.
"Лупило је баш, могло је неког да убије потенцијално, а не само што је пала фасада, пао је и део балкона", истакао је Ћосовић.
Поред ове зграде је аутобуска станица. У приземљу зграде неколико продавница и локала. У близини је пет солитера, а једини пролаз за све станаре је управо овај на који је пала тераса. И што је најгоре, ово није први пут.
"Имали смо пре два месеца још једно одваљивање терасе, пао је мањи део додуше, звали смо исто стамбено, прегледали су фасаду, рекли су да је у реду. Рекли су нам зграда припада станарима и да ми треба то да одржавамо, не постоји шанса да ми скупимо новац за то", рекао је Душан Јовановић, управник зграде.
Из "Градског стамбеног" су послали писани одговор у којем наводе да су од 2014. неколико пута упозоравали станаре ове зграде на дотрајалост фасаде. Kажу да је санација неопходна, да то станари морају да плате, али да код њих имају могућност отплате на 60 месечних рата.
Обнова фасаде могла да кошта више стотина хиљада евра Зграда је саграђена пре 47 година и никада није реновирана. Грубо рачунајући само пројекат за нову фасаду кошта двадесетак хиљада евра плус дизалица, скела, мајстори, материјал. Цео посао би могао да вреди више стотина хиљада евра.
Слична је ситуација са већином зграда на Новом Београду. Не одржавају их станари како би требало, а фасаде су старе. Временом попусти хидроизолација, вода нађе пут до састава бетона, зими заледи и бетон годинама попушта.
Не помаже ни то што станари на терасама држе кревете, фрижидере, ормаре и друге тешке ствари. Често за реновирање зграде станари не могу да се договоре, а проблем је новац. Скупо је.
"Управник треба да пусти захтев па ће службе градског стамбеног доћи, даће предрачун са свим елементима радова и даће цену по квадратном метру стана јер се инвестициони радови тако плаћају, и понудиће варијанту на пет година плаћања на рате", истакао је Љубиша Бановачки, председник Удружења професионалних управника.
Станари не верују да могу сами да плате обнову, из општине наводе да ће помоћи колико могу Друга варијанта је да сами станари ангажују приватне фирме које ће урадити све, али у пракси се то ретко дешава. Мајстори кажу да ни друге терасе у овој згради нису у бољем стању.
"Стварно немамо никакав проблем да учествујемо финансијски у било каквом санирању зграде и у радовима, то није спорно, али не верујем да би могли ми сами да финансирамо комплетну санацију оволике зграде", рекао је станар Данило Ђокић.
Из Општине Нови Београд кажу да ће помоћи станарима колико могу. До тада ће Градско стамбено поставити траку око целе зграде. То свакако није трајно решење.
Трака је пре неколико месеци стајала и у Спасићевом пролазу у самом центру града, где је отпао део бетона, умало беби на главу. Ни тамо станари нису могли да се договоре око санације. Траку је склоњена, али и даље је залепљено упозорење на оронулом зиду, који вероватно нико и не види.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.