Izvor: RTS, 08.Jun.2023, 15:46

Европски конгрес хемије хране у Београду

У Београду ће се у Српској академији наука и уметности и на Хемијском факултету Универзитета у Београду од 14. до 16. јуна 2023. године одржати "EuroFoodChem XXII", највећи европски скуп посвећен хемији хране са традицијом одржавања дужом од 40 година.
Београд и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србија ће по први пут бити организатори овог значајног међународног скупа који организују Европска асоцијација хемијских друштава и Српско хемијско друштво под покровитељством Српске академије наука и уметности и уз подршку Министарства науке, иновација и технолошког развоја и Привредне коморе Србије.
На скупу ће током три дана трајања конгреса бити приказано више од 200 радова, уз учешће 165 учесника из Европе и света и више од 40 домаћих излагача. Представиће се најзначајнији нови резултати и сазнања из области проучавања квалитета, састава и безбедности хране, одрживости производње хране, нових приступа у производњи хране, нових аналитичких метода у области испитивања хране и нових свеприсутних загађујућих супстанци у храни, попут микропластике и нанопластике. Највећи број иностраних излагача долази из Португалије, Немачке, Шпаније и Италије.
Наука о храни је област по којој је српска наука препознатљива у свету. Чак два српска универзитета су за ову област високо рангирана на Шангајској листи академских институција. Универзитет у Београду заузима позицију од 50-75 места на свету за ову област, а Универзитет у Новом Саду је рангиран у првих 300 универзитата.
Ни у једној другој академској области, ниједан универзитет у Србији нема овако висок рејтинг. Високом рејтингу доприноси укупан број квалитетних публикација, број публикација у неколико врхунских одабраних часописа (као нпр. Food Chemistry), цитираност тих радова и међународна сарадња. Европски конгрес хемије хране у Београду, поред најновијих сазнања у овој области, нуди и прилику да се успоставе нове сарадње наших научника са међународним експертима, али и прилику да се представе домаћи произвођачи хране и домаће винарије. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.