Izvor: RTS, 07.Jun.2023, 05:59

"Црвени аларм" због опасних Тик-ток изазова – деца истрчавају пред возила и гутају капсуле

Тик-ток изазови или синоним за невероватне подухвате, често опасне по живот, постали су нажалост интересантни и нашим тинејџерима, иако је смртних случајева било и у Србији. Психолози имају своја објашњења, родитељи стрепе, а репортер РТС-а забележио је њихов одговор >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на то.
Плави кит, Момо, цимет изазов, нестанак на 72 сата, петопарац, изазов гутања капсула, само су неки од опасних изазова на друштвеним мрежама у којима учествују деца. 
Најновији је такозвани car spotting изазов. Није, ипак, ово једини Tик-ток изазов који угрожава безбедност у саобраћају – 2018. године актуелан је био "кики", изазов да млади изађу из аутомобила у покрету и играју уз песму познатог америчког репера. 
"Један од изазова је и да ученик основне школе лежи на пешачком прелазу и сачека да се аутомобил приближи у тој мери, да само скочи и претрчи улицу. То се одвија у вечерњим сатима, тако да возач треба да буде екстремно обазрив, јер не очекују да ће неко искочити", указује едукаторка за безбедност деце на интернету Катарина Јонев Ћирковић.
Смртни случајеви Пре две године, због прихватања Тик-ток изазова, преминула је десетогодишња девојчица у Италији, која је учествовала у такозваном изазову онесвешћивања. Смртних случајева било је и у Србији, када је исте године дечак пронађен мртав у Раковици.
"Деца су подложна Тик-ток изазовима, јер још немају развијен префронтални кортекс, неопходан за добро расуђивање, промишљање ризика и последица", објашњава психолог Лео Иванишевић.
Истиче и да деца погрешно тумаче норме, јер када виде да "сви" нешто раде онда то мора да је нормално.
Разговор без панике Ову друштвену мрежу користи око 830 милиона људи, од којих је чак 27 одсто млађе од 18 година и није немогуће да су међу њима најмлађи чланови наших породица. Ако приметимо њихово учествовање у изазовима, савет стручњака је да без панике прво разговарамо.
"Ако мислите да је детету непријатно да прича о себи, питајте га шта раде другари. Направите договор са њим да можете да му проверавате социјалне мреже и да му будете пријатељи на тим мрежама. Кроз отворена питања му спроводите кораке да може само да закључи да изазови и лајкови нису вредни да ризикује живот и здравље", прича Иванишевић.
Вештачка интелигенција и Тик-ток Иако је према званичном "кодексу" забрањено да деца млађа од 13 година имају Тик-ток налог, многи лажирају годину свог рођења.
Једно од решења, које је пред Конгресом у Америци представио директор Шоу Жи Чу, јесте да ће вештачка интелигенција моћи да провери када корисници крше ово правило.
Како ће све то изгледати знаће се када Тик-ток најављено спроведе у дело. Ипак, то отвара нови проблем – угрожавање приватности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.