Izvor: RTS, 06.Jun.2023, 23:23

Шведска обележава Дан државности

Шведска обележава Дан државности и 500 година независности. Тим поводом у Београду организован је програм под називом "Сарадња за одрживост".
Сада је важније него икад пре неговати оно што нас спаја, једна је од порука са прославе Националног дана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Шведске. Амбасадорка Шведске истиче подршку Србији и говори о крају шведског председавања Савету Европске уније.
"Током нашег председавања, Шведска је напорно радила на промовисању вредности Европске уније, као што су демократија, људска права, владавина права и одрживост животне средине. Шведска више од 20 година подржава ЕУ реформе у Србији као један од њених највећих билатералних донатора. Овде смо највећи билатерални партнер у реформи животне средине. Србија је ту напредовала значајно у последњих неколико година. Напори локалних невладиних организација и општина били су кључни у подизању свести и мобилизацији заједница ка одрживим праксама", наводи Аника Бен Давид, амбасадорка Шведске у Србији.
У овим тешким временима, Шведска високо на агенди држи европске вредности, оцењују у Делегацији Европске уније.
"Многима сте узор који води ка отвореној, демократској, праведној, инклузивној и одрживој Европској унији", каже Пламена Халачева, заменица шефа Делегације Европске уније
Део Културне размене и сарадње Србије и чланица ЕУ је и изложба "Примењена носталгија", на којој су представљене фотографије аутора из Србије и Шведске настале током њихових посета престоницама двеју земаља.
"Овакве изложбе помажу да се разбијају предрасуде и са једне и с да друге стране, а то је једно од највећих изазова са којима се суочавамо у преговарачком процесу", каже Мирослав Гачевић, в. д. помоћника министра за европске интеграције Републике Србије.
Поред концерта и изложбе, до осмог јуна у културном центру Силоси и други догађаји - радионице за децу, циркуски перформанс, панел дискусија о циљевима одрживог развоја, представљање пројеката у области заштите животне средине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.