Izvor: RTS, 05.Jun.2023, 20:55

Женско преузетништво у Србији у протеклих десет година – одакле смо кренули, а где смо стигли

У протеклих десет година женско предузетништво у Србији је напредовало, али то још није задовољавајуће, показују резултати студије коју су представили Амбасада Немачке, Немачко-српска иницијатива за одрживи раст и запошљавање и Агенција Уједињених нација за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << родну равноправност и оснаживање жена. Студија је рађена у оквиру пројекта "Кључни кораци ка родној равноправности”.
Са нешто мање од 45 година, удата са двоје деце, факултетски образована и са професионалним искуством – то је профил предузетнице данас.

Од колегиница пре једне деценије издваја их жеља за осамостаљивањем, остваривањем неке идеје, увећањем профита, а не као што је то било некада – као једини начин да се запосле.
"Предузетништво не почиње након завршетка студија, већ у школи и пре тога, подстицањем девојака да преузму иницијативу, да буду лидерке, јер имају капацитете и таленат за своју будућност“, поручила је амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад.
Жена је све више у секторима економије знања и неким до скоро традиционално мушких делатности, попут грађевинарства или саобраћаја и складиштења.
Све је више и фирми са више од десет радника. Такође, сада предузетнице излазе из оквира локалног тржишта, укључујући се у извоз.
"Више жена предузетница повезно је са растом економије. Неопходне промене се могу остварити само кроз структурни приступ и само ако се сви укључе“, нагласила је заменица шефа Делегације ЕУ Пламена Халачева.
Неке нове жене и неки нови послови Као проблеме сада наводе проналажење радне снаге, тешко ношење са монополима. Из Студије о женском предузетништву – десет година после, међутим, види се још нешто.
"Сада ми говоримо о неким новим женама и неким новим бизнисима. Значи survival rate или опстанак женских предузећа није посебно дуг, и на то треба да обратимо изузетно велику пажњу”, напомиње Милана Рикановић, директорка УН Вомен – Србија (UN Woman – Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена).
Забрињава што се смањује број младих предузетница, са 13 одсто у 2011. години на мање од 5 одсто. То указује да је младим женама потребна подршка.
"Никако не треба да исти животни догађај, а то је рођење детета, буде било какав основ за разликовање за било коју жену и то је нешто што би заиста требало што пре да довршимо", истиче повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.
Ових дана довршиће се усвајање Измена и допуна закона о финансијској подршци породицама са децом. Коначно ће предузетнице да се изједначе са другим запосленим женама, па ће и њихови партнери као други очеви моћи да користе плаћено одсуство након трећег месеца од рођења детета.
"Такође је новим законским изменама омогућено да и жене предузетнице након рођења трећег и сваког наредног детета имају породиљско одсуство две године. Наравно и њихови супружници, уколико се они тако договоре“, каже министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић.
Упркос проблемима, предузетнице су оптимистичне. Планирају повећање производње, више запослених и повећање њихових плата, али и профита.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.