Izvor: RTS, 02.Jun.2023, 17:39

Америчка војска негира да је вештачка интелигенција убила оператера дроном

Америчка војска саопштила је да се пуковник ратног ваздухопловства "погрешно изразио" када је описивао експеримент у којем је дрон којим је управљала вештачка интелигенција (ВИ) одлучио да нападне свог оператера, како би завршио мисију.
Пуковник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Такер Хамилтон, шеф ВИ тестова и операција у америчком ваздухопловству, говорио је на конференцији коју је организовало Краљевско аеронаутичко друштво. Он је током свог говора описао виртуелни сценарио према којем је дрон убио оператера јер га је спречавао да испуни свој циљ.

"Иако је обучен да не убије оператора, дрон је уништио торањ за комуникацију, како оператер више не би могао с њим да комуницира", рекао је Хамилтон на конференцији.
Међутим, он је касније рекао да сценарио о којем је било речи никада није изведен.
"Никада нисмо урадили тај експеримент, нити бисмо то морали да бисмо схватили да је ово вероватан исход“, касније је појаснио пуковник Хамилтон у изјави Краљевском аеронаутичком друштву.
Недавно су стручњаци који раде у сектору издали низ упозорења о претњама које по човечанство представља вештачка интелигенција, иако не постоји сагласност стручњака о томе.
Говорећи за Би-Би-Си раније ове недеље, професор Џошуа Бенгио, један од тројице научника који се сматрају “кумовима“ ВИ, рекао је да мисли да војсци уопште не би требало дозволити да се служи вештачком интелигенцијом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.