Izvor: RTS, 30.Maj.2023, 20:42

"Обуздавање" Куртија, у чијим је рукама кључ безбедности на северу КиМ

Због ситуације у јужној покрајини, председник Србије отказао је посету Братислави. Уместо учешћа на међународном форуму, остаје, каже, да обиђе војску дуж административне линије. Током дана имао је сусрете са амбасадорима западних и источних земаља. Европска унија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Америка позивају на наставак дијалога са Приштином. Руско министарство спољних послова од запада тражи да престане да криви Београд за инциденте на КИМ. Министарство спољних послова Кине позива НАТО да искрено уважава суверенитет и територијални интегритет Србије.
Уразумите Куртија, тај захтев председник Србије пренео је амбасадорима Квинте. Преноси и забринутост због тога што део међународне заједнице толерише једностране потезе Приштине. Понавља у чијим је рукама кључ безбедности на северу Косова и Метохије.

"За то постоји само један, толико мали услов, да не могу да верујем, да људи из Квинте и најмоћнијих западних земаља не могу да га испуне. А то је повлачење специјалних полицијских снага Приштине са севера КиМ и друго - уклањање лажних градоначелника који не представљају ама баш никог. Што се нас тиче, ми ћемо наставити да се залажемо за мир и да чувамо тај мир и у односима према Кфор-у и у односима према другима", истакао је Вучић.
У моћ Америке и западноевропске четворке не сумња ни некадашњи дипломата Зоран Миливојевић. Сумња у њихову политичку вољу. У ком правцу делују, каже, показују догађаји од јуче.
"Јуче је први пут Кфор деловао мимо мандата који има, деловао је у функцији одбране привремених власти на КиМ што је изазвало сукоб са српском страном. И то је практично производ политичке воље и те исте Квинте која признаје државност Косова. То је кључни проблем и управо је обраћање њима права адреса", каже Миливојевић.
Исток је друга адреса на којој Београд тражи излаз из кризе. Отуда састанак председника Вучића са амбасадорима Русије и Кине. Москва упозорава на последице понашања Приштине.
 "Москва има најозбиљнији приступ у праћењу развоја ситуације и схватамо да овакав развој догађаја може да изазове озбиљну кризу, чак и експлозију у целом региону", каже руски амбасадор Боцан Харченко.
Од Кине председник тражи да угледом помогне да се прекине насиље над Србима у јужној покрајини.
"Кинеска страна подржава напоре Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета и противи се једностраним акцијама привремених институција у Приштини, које позива да испуне преузете обавезе," истакла је амбасадорка Чен Бо.
У међувремену, на дијалог позива шеф европске дипломатије. Жозеп Борељ каже да ради на сусрету Вучића и Куртија.
"Као први корак очекујем од косовских власти да суспендују све полицијске акције у општинским зградама на северу. А од насилних демонстраната да одступе. Ми остајемо у контакту са двојицом лидера", рекао је Борељ.
Обнова дијалога неће бити лак посао, уверен је некадашњи шведски премијер и дипломата Карл Билт. Истиче улогу мисије Кфора у очувању мира, али и јаке дипломатске акције Уније и Америке. У његовој држави борави министарка за европске интеграције Србије која је о ситуацији на КиМ известила шведске званичнике.
"Очигледно, било је потребно што више информација којих овде, али и у другим престоницама држава чланица није било довољно. На основу тога је важно да је њихова реакција била  настављамо да радимо на деескалацији, смиривању тензија и довођењу на ниво разговора", каже министарка Тања Мишчевић.
Прилика за разговоре о инцидентима у јужној покрајини биће већ 1. јуна у Кишињеву. Самит Европске политичке заједнице окупиће лидере 47 држава. Србију представља председник Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.