Izvor: RTS, 24.Maj.2023, 17:04

Врање: Како да штитимо податке о личности

У дигиталном добу, наши лични подаци изложенији су могућој злоупотреби, па је зато важно бити информисан и знати где је неопходно остављати податке. Представници Службе повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности обучавају овлашћена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лица за заштиту података о личности из јавних установа у градовима широм Србије, данас су били у Врању.
 Осим што је средство за комуникацију, телефон користимо и за друге активности - плаћање, онлајн заказивање, посао. Међу млађима је чешћа употреба друштвених мрежа, а на готово свим платформама је потребна регистрација, односно остављање личних података.

"Такве су апликације, оне саме преузимају и шта да радимо."
"Мислим да на превише места остављамо превише података, да ли је то Фејсбук или нешто друго, имају превише наших података, бројеве, адресе и мислим да се то користи у лоше сврхе."
"Ја у Месинџеру некад добијем поруке типа да оставим број рачуна јер ће они да ми дају неке награде и не знам шта. А уствари се испостави да је то нека превара", наводе анкетирани.
О значају заштите личних података, актуелним законским решењима, и зашто је то важно за ширу заједницу - говори се на обукама.
"То је данас горуће питање, тако да је одговорност свих нас који учествујемо на овом пројекту заиста висока и овај домен активности у склопу нашег пројекта потпада под кластер основна права", каже Никола Ружичић, сарадник ГИЗ-а, координатор пројекта.
Уколико грађани сумњају да се злоупотребљавају њихови подаци, могу да се обрате и Служби повереника.
"Први корак у заштити наших права је да онај ко рукује нашим подацима одреди лице којем ви можете да се обратите када вас интересује било шта о заштити ваших података, обраде и тако даље", наводи Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.
"Поступамо у складу са нашим Законом и са Законом о инспекцијском надзору, сходном применом ми увек изађемо на терен, спроведемо инспекцијски надзор, уколико имамо представницу која указује да је дошло до повреде података о личности", истиче Емина Ковачевић, шефица Одсека у Сектору за надзор над заштитом података о личности у Служби Повереника.
Теренске обуке које се реализују у 15 локалних самоуправа, организују се у оквиру пројекта "Подршка јачању владавине права у Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.