Izvor: RTS, 24.Maj.2023, 15:13

Дете у току дана прође кроз лавиринт емоција, родитељи често поставе погрешно питање

Разговарајте с децом – порука је која се више од 20 дана шаље са свих страна. Да бисмо одгајали срећну децу, она морају бити стално у центру пажње институција, школе, али првенствено родитеља. Колико је важно да родитељи науче како да комуницирају с дететом, али и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да дете научи да разуме свет око себе, знају у Центру за развој деце "Стаза радости". На њиховим радионицама деца вежбају како да се носе са својим и туђим осећањима, а родитељи како да им у томе помогну.
У Центру "Стаза радости" деца узраста од 6 до 10 година кроз игру уче како да разумеју тугу, срећу, радост, задиркивања и како да се носе с тим. Радионица "Развој социјалне и емоционалне интелигенције" траје од почетка до краја школске године. Директорка Центра Александра Бићанин Симић истиче да су емоције – било да су добре или лоше – главни покретачи у животу и да је зато важно од најранијег узраста учити децу како да управљавају емоцијама.

"Деца код нас уче како да разумеју емоције кроз које пролазе, како да их препознају, да управљају сопственим емоцијама. То је битно, нарочито у ситуацијама када имате интензивне емоције као што је бес. Дете научи како да управља том интензивном емоцијом у којој се налази", каже Бићанин Симићева.
Напомиње да су за дете изазовне све ситуације кроз које у току дана пролази.
"Све што се дешава у школи, на терену, на тренингу, што се дешава у комуникацији с њиховим друговима, све то њих оптерећује на неки начин. Деца у току дана пролазе кроз огроман сплет емоција и оно што је јако битно јесте да се с њима о томе разговара, да они знају кроз које емоције пролазе, како шта раде", додаје Бићанин Симићева.
Посебно је важно, каже, подстаћи децу да у оквиру својих могућности развијају критичко мишљење и да сами могу да процењују одлуке које треба да донесу.
Шта (не) питати дете Поред рада са децом, подједнако је важно помоћи и родитељима. Зато овај центар већ три године држи радионице за родитеље у земунским школама, на које долазе родитељи деце од првог до четвртог разреда.
"Родитељи имају жељу и вољу да уче и њима заиста треба подршка. Они постављају разна питања. Нека од њих су како да развијају унутрашњу мотивацију за учење код деце, како да развијају самопоуздање, како да регују на конфликтне ситуације у којима се њихова деца налазе, како да постављају границе", каже Бићанин Симићева.
Напомиње да се с децом мора разговарати, да родитељи дете морају да слушају.
"Питања – како је било у школи и коју си оцену добио – јесу базична грешка. Ви морате у сваком тренутку да будете спремни да саслушате своје дете, да саслушате шта се њему дешавало емотивно тог дана. Оно што је јако битно, оно када је кренуло у школу, па кад се вратило из школе, па пошло на тренинг – оно је прошло кроз емотиван лавиринт током дана и сигурно ће у једном тренутку имати потребу да то исприча", истиче Бићанин Симићева.
За то, кажу у Центру, родитељи треба да издвоје бар 10 минута дневно.
"Независно од телефона, телевизије, било чега другог, и то ће детету бити сасвим довољно. Дете ће на тај начин схватити да је родитељ ту за њега, да је он његова сигурна лука и да може да му се обрати у сваком тренутку. Е, то је оно што је базично деци потребно", напомиње Александра Бићанин Симић.
Мисија Центра "Стаза радости" је да деца са њихових радионица изађу срећна, самостална, да верују у себе и да знају како да се поставе у различитим изазовним ситуацијама. То је, уједно, и постављање добре основе да израсту у испуњене и добре људе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.