Izvor: RTS, 22.Maj.2023, 16:02

Како до лекара у махалама врањског краја

Када је мештанима селâ у околини Врања потребна лекарска помоћ, они прво посете најближу амбуланту. Близина лекара посебно је важна становницима планинских села. Здравствени центар Врање мимо градских амбуланти има још десет сеоских које раде једном или више >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пута седмично.
Кривудав је пут до Криве Феје подно Бесне Кобиле. Село је на надморској висини од 1250 метара, поједине махале су и више, па је мештанима битно да им је лекар близу

"Имамо старих људи који не могу да дођу, па ја дођем узмем лекове и терапију", каже Маријана Стаменковић, из Криве Феје.
"Кад треба јавимо се, доктори долазе трипут", додаје Стојмен Павловић, из Криве Феје.
Три пута седмично овде ради амбуланта, а уколико је ургентно, прву помоћ даје медицинска сестра Вера Ивановић.
"Никад не одбијам позив. Увек дођем, помогнем, оно што могу да збринем, што је у мојој моћи и домету", наглашава Вера Ивановић, медицинска сестра из Криве Феје.
Село Крива Феја удаљено је од Врања 35 километара. Једно је од већих у овом крају, али и из њега као и из већине планинских села одлазе мештани. Ипак, у сеоској амбуланти је готово 600 здравствених картона, од тога педесетак дечјих."
"Специфичност свих сеоских амбуланти, нарочито оних које су удаљене од града јесте што прима и децу као пацијенте, иначе је амбуланта опште праксе, овде долазе и радници из рудника", наглашава др Тања Јовановић, лекарка опште праксе.
Докторка Тања Јовановић 15 година путује из Врања. И медицинска сестра Маријана Ђорђевић неколико пута недељно обилази сеоске амбуланте, теренским возилом или аутобусом, да помогне мештанима.
"Добра реч, топла реч, која њима свакако значи и прија, па и нама самима, прија разговор са тим људима, њихова срећа и то њихово задовољство јесте најбитније у целој причи. Добра реч је пола здравља", додаје Маријана Ђорђевић, медицинска сестра из Врања.
"Долазе и по савет и кад треба решити неки мањи проблем", каже др Предраг Планински, шеф Здравствене станице у Кривој Феји.
Лечења у овој сеоској амбуланти где недељно прегледају стотинак људи је, кажу, поверење. Предност је и што је један лекар – лекар целе породице.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.