Izvor: RTS, 19.Maj.2023, 16:22

Ниш: Скулптуре уметника и конзерватора Николе Антова изложене у Тврђави

У Нишу је отворена ретроспективна изложба скулптура Николе Антова. Реч о једном од наших најзначајнијих вајара из друге половине прошлог века.
На изложби која је отворена у Павиљону у Тврђави, представљено је 50-ак скулптура из различитих фаза >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стварања Николе Антова.

Он је једини вајар из Ниша који је за свој рад добио награду УЛУС "Златно длето". Његово стваралаштво, посебно од 60-их до 80-их, дало је велики допринос промоцији вајарства и развоју вајарске сцене у Нишу и Србији.
“Реч је о јединственом вајару изузетне инвентивности који је следио антропоморфну линију нашег вајарства, определивши се за класичне вајарске жанрове, као што су портрет, фигура и анималистички мотиви, доминантно птице”, наводи Милица Тодоровић, кустос Галерије савремене уметности.
Никола је урадио више од 300 скулптура и оне су углавном у породичној колекцији. Одатле је изабрана и већина експоната за изложбу, а поред тога десетак је из збирки Народног музеја и нишке галерије:
“Мило ми је да је ово урађено и да је урађена монографија, јер је прилика да остане као успомена на Николу, није се много експонирао, али је пуно радио и штета је да се сви ти радови не виде”, сматра Саша Антов, син Николе Антова.
Преминуо је 2019. Цео радни век провео је у Народном музеју у Нишу, где је радио као конзерватор. Његове колеге сведоче о огромном доприносу очувању културе:
“Допринос његов заштити културних добара је заиста немерљив. Ту мислим пре свега на 70-их година правом подвигу подизања и враћања 100 метара мозаика на Медијани”, истиче Наташа Дрча, историчар уметности.
Никола Антов имао је 10 самосталних и 120 колективних изложби. 11 пута је учествовао на Октобарском салону.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.