Izvor: RTS, 19.Maj.2023, 13:28

Одбачена кривична пријава против оца који је одвео дете у Швајцарску

Прво основно јавно тужилаштво у Београду одбацило је кривичну пријаву против оца ког је мајка пријавила да је без њене сагласности одвео њиховог сина у Швајцарску.
Прво основно јавно тужилаштво у Београду саопштило је да је поводом пријаве о >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нестанку детета Ј.А. и изјава за медије извршило провере у два правца и то у правцу испитивања навода оштећене која је пријавила М.Л. за отмицу заједничког малолетног детета, као и провера Извештаја МУП-а по достављеном захтеву Министарства правде који се односи на захтев Министаврства правде Централног органа Швајцарске конфедерације, за враћање детета које је по пријави оца М.Л. незаконито задржано у Републици Србији од стране мајке Ј.А.
Тужилаштво је, како се наводи, формирало предмет након новинарског чланка у вези са одузимањем и отмицом детета, те је стављен захтев за прикупљање потребних обавештења ПУ за град Београд.
Истовремено, оштећена Ј.А. је поднела кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Београду, која је достављена Првом ОЈТ у Београду на надлежност након што је утврђено да се у радњама пријављеног М. Л. не стичу елементи кривичног дела Отмица из чл. 134 КЗ, већ да се у његовим радњама евентуално стичу обележја кривичног дела Одузимање малолетног лица из чл. 191 КЗ, каже се у саопштењу.
Прво основно јавно тужилаштво у Београду је напомиње да је извршило провере како би се утврдило да ли се у радњама М. Л. стичу обележја кривичног дела због чега је  прибављена изјава мајке, извештај Центра за социјални рад, извршен је увид у списе предмета Првог основног суда у Београду пред којим се води поступак ради враћања детета по предлогу М.Л. против Ј.А., као и увид у одлуку Окружног суда у Цириху која се односи на старатељство над дететом.
Након прибављања података и извршених провера тужилаштво је решењем одбацило кривичну пријаву против М. Л. због кривичног дела Одузимање малолетног лица, јер, како наводе, у тренутку предузимања описаних радњи од стране осумњиченог (односно ни у време подношења пријаве као и доношења одлуке) није донета правноснажна одлука којом је одлучено ком родитељу се поверава вршење родитељског права.
Такође, донета је одлука и у односу на Ј.А. да нема места кривичном гоњењу, будући да у време када је Ј.А. дошла са дететом у Републику Србију није донета коначна одлука суда у Цириху о вршењу родитељског права, нити је именована касније упозната са том одлуком, додаје се у саопштењу Тужилаштва.
Извршена је, каже се у саопштењу, провера навода Ј.А. да је М.Л. без сагласности и без путних исправа напустио територију РС са малолетним дететом.
Тужилаштво је утврдило да је тужилаштво у Суботици покренуло кривични поступак против две особе због извршења кривичног дела Недозвољен прелазак државне границе и кријумчарење људи и Навођење на оверавање неистиног садржаја, које су омогућиле М.Л. да са малолетним дететом, користећи туђе путне исправе, пређу границу територије Републике Србије.
У саопштењу се наводи и да уколико тужилаштву буду достављене нове чињенице или докази који се односе на тај случај, биће настављене провере.
Уколико се утврди да је М. Л. направио или преиначио, или набавио ради употребе исправе на подручју надлежности Првог основног суда у Београду, биће процесуиран због извршења кривичног дела Фалсификовање исправе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.