Izvor: RTS, 19.Maj.2023, 06:13

"Оф-лејбл" лекови убудуће доступни за многе којима су једина нада 

Променама правилника о доступности лекова и издавању на рецепт, убудуће ће бити олакшано лечење оболелих од малигних болести, трансплантираних пацијената, оболелих од одређених аутоимуних болести. Лекове регистроване за једну болест, лекари ће моћи да преписују >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и за друга обољења уколико се показало да су делотворни. Тај потез државе и пацијенти и лекари називају историјским.
Саво Пилиповић из Удружења пацијената Србије рекао је да ће правилник помоћи да многи лекови који су до сада били недоступни пацијентима, постану доступни колико сутра. 
"Ми смо сада добили могућност да лечимо пацијенте на европском нивоу када је реч о хемиотерапији", каже Даворин Радосављевић, директор Медикалне онкологије ИОРС-а.
Лекови који до сада нису били регистровани за неку одређену болест, а показало се да помажу у лечењу те болести, сада ће моћи да се издају пацијентима без икаквих последица по лекаре који их препоручују, предвиђено је усвојеним изменама.
Надлежни додају да се деценијама чекало на ово, и такозвани оф-лејбл лекови убудуће ће бити доступни за многе којима су једина нада. 
"Ја ћу се ограничити на онколошке пацијенте јер ми је најлакше да говорим о њима. Имали сте цитостатик који делује на карцином дојке, знате да делује и на карцином желуца под одређеним условима. Сада то можете да дате. Позив мојим колегама, немојте се плашити да препишете тај лек", каже Даница Грујичић, министарка здравља.
Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање објашњава да је неоходно да захтев потпишу три лекара из установе и директор установе, а комисија у фонду за оф-лејбл терапију сасатављена од експерата, а ту је представник Агенције за лекове.
Уколико је то захтев струке, комисија Фонда даје сагласност за употребу лека о трошку државе, а за примену лека је неопходна и писана сагланост пацијента.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.