Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 08:29

Поплаве у региону - Врхунац воденог таласа у Карловцу, Словенија се бори са клизиштима

Земље региона се суочавају са поплавама. Због обилних киша последњих дана поједине делове Хрватске захватиле су поплаве. Кроз Карловац је ноћас прошао велики водени талас, а водостај Коране је достигао рекордан ниво од 852 центиметра. Поплаве покренуле клизишта >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Словенији. Ситуација са водостајима у Републици Српској боља него протеклих дана.
Заустављен је раст Уне у Хрватској Костајници, након што је јуче поплављен центар града, преноси портал Индекс.
 Река Зрмања у Обровцу се повлачи након што је у понедељак ујутро водостај достигао рекордна 302 центиметра, што је чак 39 центиметра изнад до сада највишег водостаја Зрмање измереног у том граду.
Ситуација је тешка и у Петрињи.  Корана је у Карловцу у поноћ изједначила историјски рекорд из 2015. године од 852 центиметра, који се задржао целу ноћ.
Водостај Купе је ноћас осцилирао, али се ипак смањио у односу на синоћ, када је измерено 499 центиметара. У шест сати је измерен водостај од 489 центиметара.
Отклањање последица поплава у Словенији
Ватрогасци у Цељу, Марибору, Мурској Соботи и Птују и током ноћи отклањали су последице обилних падавина које су птротеклих дана захватиле Словенију.
Ватрогасци су испумпавали воду из подрумских просторија стамбених и других објеката, чистили пропусте, уклањали оборено дрвеће и постављали вреће са песком.
Покренуло се још 16 клизишта, а највише их је у североисточном делу Словеније, преноси Дело. У отклањању последица обилних падавина помаже и више од 100 припадника словеначке војске.  Због изливања водотокова обустављен је саобраћај на појединим путевима.
Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић изјавио је да је ситуација са водостајима у Републици Српској боља него претходног дана и да се стабилизује стање у општинама на северозападу Републике Српске.
Новитовић је за РТРС рекао да је за данас најављено разведравање, па ће се лакше моћи помоћи становништву.
Претходна три дана пружена је максимална помоћ становништву, навео је Новитовић. Додао је да је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић синоћ обишао општине на северозападу Српске и да Влада прати ситуацију у тим општинама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.