Izvor: RTS, 17.Maj.2023, 15:24

Ховенијер очекује од нових председника општина на северу техничку улогу

Џеф Ховенијер, амерички амбасадор у Приштини изјавио је да очекује да нови председници општина на северу Косова и Метохије преузму техничку, а не политичку улогу, те да ће било каква криминална активност против њих бити оштро кажњена.
"С обзиром >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на ниску излазност, очекивали бисмо да новоизабрани градоначелници општина и скупштина општина преузму техничку, а не политичку улогу", рекао је Ховенијер приштинским медијима на албанском.
По њему "избори одржани 23. априла били у складу са косовским законима и уставом".
Ховенијер је рекао да изабрани званичници треба да улазе у зграде само тамо где су добродошли, и да локација у општини на којој изабрани званичници полажу заклетву не утиче на њихов статус изабраног функционера.
"Свака криминална активност која има за циљ ометање ових званичника у вршењу њихових законских обавеза биће дочекана са тешким казнама од стране Сједињених Држава и међународне заједнице", навео је Ховенијер.
Прошломесечни избори у општинама на северу Косова са већински српским становништвом организовани су уз бојкот Срба, па су за председнике изабрани кандидати албанских странака.
Ерден Атић, нови председник општине Северна Митровица најавио је да ће у петак, 19. маја положити заклетву.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.