Izvor: RTS, 17.Maj.2023, 06:00

Осмаци се спремају за матурски испит - најтежи испит зрелости до сада

Испит зрелости ова генерација матураната полаже, нажалост, на најтежи начин. Није у питању градиво. Да ли ће се, због трагичних околности у којима су се нашли и школарци и просветари овог пролећа, овогодишњи матурски испит ипак разликовати од досадашњих. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Још само месец дана Анастасија Андонов и Растко Живак, ученици осмог разреда школе "Никола Тесла" у Раковици, делиће школску клупу. Крајем јуна очекује их мала матура, за коју се, кажу, спремају још од прошле године. Пред њима је најзахтевнији и најтежи испит до сада.

"Ја се спремам од септембра и на часовима у школи који су посвећни томе и у Културном центру у Раковици. Све ми то помаже да се припремим, углавном цео осми разред се припремамо за малу матуру", каже Анастасија. 
"Није пуно тешко, математика ми можда најслабије иде, али поправићемо. Немам неку трему, мислим да ћу урадити добро", каже Растко. 
Расткова жеља је Електротехничка школа, а Анастасија би у Прву или Пету гиманзију. Министарство просвете и Завод за вредновање квалитета образовања још од септембра припремају тестове. Задаци су написани и штампање се приводи крају. 
"Много нас је све ово потресло и наравно да је индиректно утицало, али сигурно ће деца смоћи снаге и ми сви са њима да из свега овога изађемо. Ученици се увелико припремају, њихови наставници нарочито из ових пет предмета који су на полагању, прилагодили су начине провере знања типовима задатака који ће се наћи на тестовима", каже Мирослав Стевуљевић, директор ОШ Никола Тесла, Раковица.
"Све је припремљено, нема ни разлога да се мења, деца већ знају како је то изгледало претходних година, имају збирку. Треба рећи и деци и родитељима да не дижу велику тензију око овог испита, он јесте важан, али припремали су се дуго", каже Бранислав Ранђеловић из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.
Осим што вежбају са матурантима, наставници сада са децом разговарају и о трагедији која се догодила прошле седмице. Није лако усмерети мисли само на школу, а полагање мале матуре за специјализивана одељења средњих школа почиње за 9 дана.
Остали ће полагати 21, 22. и 23. јуна и тако ће први циклус школовања завршити генерација која је скоро две године, због коронавируса, школу похађала онлајн.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.