Izvor: RTS, 16.Maj.2023, 05:45

Појефтинила дрва и пелет - на стовариштима као пред грејну сезону

Енергетска криза утицала је и на наше грађане – мењају навике: већина је почела да штеди струју, а домаћинства која се греју на дрва и пелет, већ обилазе стоваришта и купују за следећу грејну сезону. У односу на мај прошле године, огрев је јефтнији и до 30 одсто. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
На стовариштима радно као пред грејну сзону. Снабдевачи кажу да су испоруке свакодневне, јер су многи грађани већ уплатили огрев, а очекују још већу потражњу.
"Недавно, после првог маја почело је и интересовање за огревним дрветом. Сами знамо каква је била прошла година, нарочито друга половина па је народ почео раније да купује самим тим јер је већа понуда, повољније су цене и већи је избор", каже Саша Петровић, власник стоваришта "Иверак" у Београду.
Пре куповине добро је распитати о цени, не само од града до града већ и код истог снабдевача - оне су шаролике.
За тону пелета треба издвојити од 30.000 до 36.000 динара, док су дрва најјефтинија на југу земље, а најскупља у Војводини. Кубик је најјефнији у продаји на камиону – 7.500 хиљада док на стовариштима кошта од 8.000 до 10.500 динара.
"Десет и по хиљада је исцепано дрво, а када је у питању метарско дрво цене су сада око 9.000 динара на већини стоваришта. Цена варира од стоваришта до стоваришта. Она стоваришта која су пуна дрветом и на којима продаја иде нешто слабије, они сада нуде одређене акције па тако имамо ситуацију да се на једном стоваришту букова метрица продаје по цени од 9.000 динара, а храстова 8.000 динара“, објашњава Бранко Главоњић, професор Шумарског факултета у Београду.
Знатно повољније, дрва се могу купити и директно у газдинствима "Србијашума“. Цена кубика је 5.200 динара.
По тој цени могу се снабдети и сви пензионери. Они се пријављују у Удружењу пензионера које је склопило уговор са "Србијашумама".
У Удружењу фабрика пелета, које има 80 чланова, кажу да је производња нормализована.
"Оно што је био главни проблем прошле године, снабдевеност сировином – дрветом за пелетирање ове године није више проблем. Произвођачи пелета имају дрво у могућности су да производе пуним капацитертима.Претпостављамо да ће тако бити и у наредном периоду и да ће снабдевеност тржипшта остати добра као што је тренутно", наводи Младен Стојадиновић, председник Групација за обновљиве изворе енергије и производњу пелета у ПКС.
Стручњаци саветују да ранија куповина огрева доноси већу корист: дрва највише топлоте дају када су просушена, цена је повољнија а многа стоваришта омогућавају плаћање на рате.
"Мислим да је мај месец и негде још прва половина јуна право време за то, из простог разлога, зато што ће сигурно како се примиче грејна сезона цене ићи навише“, напомиње професор Главоњић.
На дрва и пелет у Србији се греје готовина половина домаћинстава. Последњих неколико година код грађана знатно опада интересовање за куповину угља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.