Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 20:53

Породица је у ванредном стању – подршка стручњака потребнија више него икада

Данас је Међународни дан породице, најмоћније везе међу људима, због трагедијâ које су нас задесиле – у Србији испуњен тугом. Да ли смо занемарили породицу, где смо погрешили и колико је важна за стварање здравог потомства и здравог друштва? Стручњаци поручују >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да породици подршка потребнија него икада пре.
Породица је у ванредном стању. У вредносном систему који убија емпатију, највише трпе најнемоћнији.

"У последњих недељу дана су ми се јавиле две маме које размишљају о институционализацији своје деце са сметњама у развоју, које имају од 20 до 44 године. Шта то мени говори, говори ми да смо џаба кречили, није довољно било донети закон да деца иду у редовне школе, а оставити да систем социјалне заштите толико закаже“, каже Ана Кнежевић, мама детета са инвалидитетом, чланица Удружења "Ево рука".
Усамљеност и занемаривање мучи и готово 70 одсто најстаријих. Они, нажалост, постају терет породици или се своде на финансијску подршку или помоћ у чувању деце.
"У великом проблему је и средња генерација, а последице тога трпе они најнемоћнији. С једне стране то су деца, са друге стране – старији којима је потребна нега и помоћ других. Плаше се за будућност, плаше се не за себе, плаше се за најмлађе шта ће бити и уопште за породицу, да ли ће породица као институција опстати“, каже Надежда Сатарић из НВО "Снага пријатељства – Амити".
Нови систем вредности уздрмао је многе породице.
"Вредносни систем врло значајно утиче са каквим ћемо се проблемима суочити, јер погледајте у каквом вредносном систему данас одрастају наша деца и млади, окружени заиста огромном количином насиља, агресије, моделима понашања који су све само не добри за оно на шта се наша деца требају угледати“, каже Бранкица Јанковић.
"Јако битан фактор су мир и слога у тој породици, јер породица јесте и треба да буде извор неизмерне љубави и безусловне подршке, али нажалост породица може да буде и место злоупотреба и различитих облика насиља тако да јавне политике морају да имају механизме да то препознају и да то зауставе“, каже Невена Шовић, из Популационог фонда УН у Србији.
Време је да струка добије реч – да помогне породици у којој родитељи, у борби за егзистенцију, без радног времена, уз брзи технолошки развој и друштвене мреже, губе контролу и време за разговор с децом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.