Izvor: RTS, 14.Maj.2023, 09:01

Полиција ће проверавати да ли власник има услове за чување оружја, казне ће бити ригорозне

Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала МУП-а објаснила је да приликом добијања дозволе за оружје, власник мора да испуни и просторно-техничке услове за чување оружја – да има сеф под кључем или на шифру. "Провераваћемо по адреси да ли постоје услови >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за чување. Ако нису испуњени оружје, ће бити одузимано, а казне ће бити ригорозне", истиче Отовић Пјановићева.
Грађани су од 8. маја предали 9.500 комада оружја, 400.000 комада муниције и готово 900 минско-експлозивних средстава, кажу у МУП-у.
Подсећају да сви који желе да се ослободе оружја, могу то да ураде до 8. јуна, без испитивања порекла оружја и било какве кривично-правне одговорности.
Нерегистровано оружје, које су грађани до сада предали МУП-у, биће приказано данас, у месту Дуваниште, на искључењу Колари на ауто-путу код Смедерева. Поједине процене кажу да на свету има више од милијарду комада оружја.
Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала наводи да МУП, закључно са јучерашњим даном, има комплетне податке о предатом оружју, те да ће данас бити саопштени. Истиче и да су бројке знатно веће од претходно саопштених.
"Схваћена порука државе" Према речима Отовић Пјановићеве, утисак је да су грађани освешћени због дешавања последњих дана у Србији, те да се види поверење грађана у полицију.
"Грађани су сагледали ризике које носи држане оружја у кући, чак и они који имају легално оружје", каже Отовић Пјановићева и додаје да они који имају сметње могу позвати полицију и тако предати оружје. Истиче да се оружје предаје уз поверење и сарадњу.
Како је рекла, акције доказује да имамо механизме и да смо озбиљни, те да измене и допуне одређених закона се усклађују, као и нема података да је било проблема при предаји оружја.
"Грађани су схватили поруку државе, постоји поверење у полицију и грађани влаћају оружје. А ми ћемо показати да и треба да нам верују", напоменула је и додала да и после смрти власника, наследници могу да предају легално оружје на чување које је поседовао до оставинске расправе, и то у полицију по последњем пребивалишту преминулог власника.
Говорећи о пореклу нелегалног оружја, Бојана Отовић Пјановић је рекла да може бити са територија некада захваћених ратовима, можда је то оружје некада било легално, па је пренето код нас и сада се налази у нелегалном поседу. 
"Контроле свих стрељана" Најавила је да ће МУП уложити додатне напоре да се смањи унос нелегалног оружја у нашу земљу.
Када је реч о боравку деце у стрељанама, рекла је да је смо имали одличне законске процедуре, а сада када се раде допуне законе, сагледавају се и предлози цивилног сектора.
Каже да ће бити контроле апсолутно свих стрељана и да ће се направити прописи, забрана уласка малолетним лицима у стрељане, као и обучавање малолетника да рукују оружјем. 
Истакла је да ће бити посебно кривично дело за особу које омогућава малолетнику да дође у посед оружја или га обучава, а да ће било ко моћи да пријави полицији уколико види дете од 10 година у стрељани.
Објаснила је да приликом добијања дозволе за оружје власник мора да испуни и просторно-техничке услове за чување оружја, да има сеф под кључем или на шифру.
"Ми ћемо по адреси проверавати да ли постоје услови за чување и ако они нису испуњени оружје ће бити одузимано и казне ће бити ригорозне", навела је Бојана Отовић Пјановић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.